“Tribunalul Arbitral, cu sediul la Paris, constituit în baza Regulilor Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț și Industrie, a respins în totalitate acțiunea arbitrală formulată de Electrica prin care se solicita ca Enel să fie obligat la plata unor despăgubiri în valoare de peste 44 de milioane de euro”, au declarat pentru Capital surse oficiale.

Procesul pierdut a fost inițiat în decembrie 2011 de către compania de stat împotriva grupului Enel pentru pretinsa neîndeplinire a unor clauze din contractele de privatizare a fostelor filiale de distribuție a energiei Electrica Banat și Electrica Dobrogea.

Conform surselor citate, în motivarea acțiunii arbitrale, Electrica a invocat pretinsa nerespectare de către Enel, în calitatea sa de acționar majoritar, a obligației de a determina societățile privatizate să utilizeze prețul acțiunilor nou emise la momentul privatizării, în suma de 46,66 milioane de euro pentru Electrica Banat, respectiv 32,35 milioane de euro pentru Electrica Dobrogea, în scopul finanțării investițiilor necesare pentru dezvoltarea activităților de distribuție și furnizare a energiei electrice.

Încă 3 procese, penalități uriașe

Compania de stat are în derulare încă trei procese cu investitorii privați – Enel (Italia), CEZ (Cehia) și E.ON (Germania) pentru filialele privatizate Electrica Muntenia Sud, Electrica Oltenia și Electrica Moldova.

Când vine însă vorba de pretențiile cerute de Electrica în instanță, autoritățile modifică cifrele după bunul plac. În vara acestui an, presa a relatat că șeful Direcției de privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu, a anunțat că pretențiile Electrica ajung la 1,5-2 miliarde de euro, precizând că investitorii privați consideră că penalitățiile nu se ridică la mai mult de 500-700 milioane de euro. “Cei vizați vin apărare cu un alt mecanism de calculare a penalităților”, a precizat Dumitrașcu, potrivit hotnews.ro.

La începutul lunii octombrie, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, a declarat că Guvernul va îmbunătăţi legea energiei, astfel ca toate produsele din sistemul energetic care vor fi aduse în România vor trebui omologate local, pentru că sunt multe produse importate la mâna a doua şi de calitate redusă.

El a precizat, conform mediafax.ro, că "ne aşteptam ca prin privatizarea distribuţiei de electricitate calitatea serviciului să crească. Acest lucru nu se întâmplă. Cele mai multe reclamaţii vin din zonele unde serviciul este privatizat. Niță a precizat, atunci, că Electrica are procese la Curtea de Arbitraj de la Paris cu toate companiile care au cumpărat firme de distribuţie a energiei în România, din cauză că investitorii privaţi nu şi-au respectat unele obligaţii din contractele de privatizare, iar penalitățiile se ridică la 2 miliarde de euro.

Însă, la finele lunii trecute, într-un răspuns la o întrebare a deputatului PSD Ovidiu Iane, ministrul Energiei menționează cu totul alte sume, care nu ajung nici măcar la jumătate din valoarea anunțată anterior.

Astfel, conform documentului citat, care poate fi descărcat aici, pretențiile sunt de aproximativ 880 milioane de euro și 500 de milioane de lei.

Mai mult, cifra avansată de Departamentul pentru Energie a fost infirmată și de către directorul general al Electrica SA, Ioan Roșca, care, potrivit gandul.info, a precizat, zilele trecute, că de fapt miza litigiilor nu ar fi chiar de 2 miliarde de euro, dar nu a dorit să precizeze cât e suma calculată de Electrica. “2 miliarde e puţin exagerat. Sumele calculate sunt susceptibile de accesorii. Noi avem un calcul al acestei sume. Având în vedere că suntem în procese cu aceste companii nu pot să vă divulg sumele”, a spus Roșca, potrivit gandul.info
Până la difuzarea acestei știri nu au putut fi contactați nici reprezentanții Electrica și nici cei ai Enel.

Care sunt șansele Electrica în cele 3 procese intentate în acest an este greu de anticipat având în vedere faptul că un proces la Curtea de Arbitraj poate dura cel puțin un an sau doi.