Mina de aur operată de Eldorado Gold în nordul Greciei a fost unul dintre proiectele intens mediatizate ale fostului Guvern elen şi era considerat un test care ar putea demonstra că Atena poate proteja interesele investitorilor străini faţă de protestele localnicilor. De asemenea, investiţia Eldorado este una din cele mai mari din Grecia. 

În septembrie, Eldorado a ameninţat că va opri noile investiţii la minele Skouries, Stratoni şi Olympias din Halkidiki, nordul Greciei, dacă Executivul nu va acorda permise pentru noile proiecte şi nu va arăta că este decis să se angajeze în negocieri. Ulterior, firma canadiană a revenit asupra deciziei. 

Joi, compania a informat că a demarat acţiuni în instanţă împotriva ministrului Mediului şi Energiei din Grecia. 

"Deşi am înregistrat progrese cu mina Olympia, solicităm toate permisele necesare şi sprijinul Guvernului înainte de a face noi investiţii Skouries", a afirmat şeful Eldorado, George Burns. 

Compania, cu sediul în Vancouver, este în dispută cu autorităţile de la Atena privind planurile de dezvoltare a minei de aur dintr-o regiune împădurită, după ce Guvernul de stânga a revocat vara trecută permisele, din cauza temerilor legate de protecţia mediului. 

Comunităţile locale din Halkidiki sunt divizate în privinţa investiţiei. Unii se pronunţă în favoarea ei, pentru că sunt create locuri de muncă, iar alţii se tem de impactul asupra mediului. În ultimii ani au avut loc multe proteste violente în regiune. 

Din 2012, Eldorado a investit aproximativ 700 de milioane de dolari pentru dezvoltarea minelor din Skouries şi Olympias şi intenţiona să aloce încă un miliard de dolari. 

Compania deţine mine, operaţiuni de explorare şi dezvoltare în Turcia, China, Grecia, România şi Brazilia. 

În România, Eldorado Gold este implicată în exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara. 

 AGERPRES