Într-un interviu acordat EVZ, omul de afaceri spune că economia românească are nevoie de un pachet de măsuri pentru relansare.

Una dintre ele se referă la o impozitare crescută a băncilor, a sistemului de telefonie şi a marilor retalieri. „Băncile la noi au profituri ucigaşe şi nici nu respectă pachetul de legi”, a spus el într-un interviu acordat EVZ.

EVZ: Cât credeţi că va mai dura criza?

Elan Schwartzenberg: Va mai dura, după părerea mea, încă 10 ani de acum încolo. Va începe să se estompeze din 2012, eu estimez un 2011 mai rău decât anul 2010. Vom observa o creştere abia în primăvara lui 2012, dar va fi o evoluţie foarte înceată.

De ce va fi mai rău în 2011?
Să ne uităm la toate măsurile greşite care s-au luat în acest an, din punctul meu de vedere – diminuarea salariilor cu 25% sau chiar peste. Lumea vorbeşte permanent de sectorul bugetar, dar vă spun că asta s-a întâmplat şi în privat. Toate taxele şi impozite, nebunia cu forfetarul. S-au închis numeroase IMM-uri. Când ai închis un IMM, ai afectat mulţi oameni, de la contabil la şofer, patron. Majorarea TVA-ul. Efectele se vor vedea în 2011.

De ce?
Pentru că avem o oarecare inerţie. Dacă aveaţi 20 milioane salariu, v-au redus 20% din el şi după două săptămâni constataţi că nu mai aveţi nimic, iar pe 25 ale lunii vine leasingul, pe 27 chiria şi nu mai aveţi bani, v-aţi împrumutat în primul rând din puşculiţa de acasă, a doua oară s-a terminat, i-aţi cerut ceva soţului, mamei, unei prietene şamd. La un momentdat constataţi că s-au terminat aceste resurse umane pe care le avem toţi şi constataţi că trebuie să vă împrumutaţi. Vom da înapoi o maşină la leasing, nu mai ţinem aerul condiţionat, vorbim la telefon mai puţin…va fi o diminuare a consumului. Noi ne împrumutăm de la FMI să plătim salarii şi pensii.

Spuneţi-ne câteva măsuri care ar putea să mai ridice nivelul de trai, să stimuleze consumul…
E nevoie de un pachet de măsuri. Prima măsură nu e una economică, ci una socială – schimbarea premierului Boc, pentru că el şi-a eliminat capitalul de încredere. Nimeni nu îl mai crede, nici din partidul lui. Avem nevoie de o nouă motivare naţională.