Cine va fi viitorul președinte al României?

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că nu ştie dacă Mircea Geoană îşi doreşte o candidatură la alegerile prezidențiale pe o platformă politică sau ca independent. Acesta a precizat că actualul secretar general adjunct al Organizației Nord-Atlantice are marele avantaj că are profil de prezidențiabil, din perspectiva candidaturii trecute, dar şi pentru că vine din zona NATO.

Ionuţ Stroe, despre alegerile prezidențiale

În ceea ce privește faptul că Mircea Geoană ar putea fi favorit la alegerile prezidențiale de anul viitor, Ionuţ Stroe a spus că „e mult prea devreme să ne pronunțăm în legătură cu alegerile prezidențiale de peste un an”.

„Deci, practic, cadrul, contextul socio-economic, politic, vor fi cu totul altele, temele vor fi cu totul altele la anul”, a spus Ionuţ Stroe.

Liberalul a mai precizat că nu ştie dacă Mircea Geoană îşi doreşte această candidatură pe o platformă politică sau din postura de independent.

Despre avantajele acestuia, Ionuţ Stroe a spus că „Mircea Geoană are marele avantaj că are profil de prezidențiabil, a concurat cu succes de câteva ori, apropo de ce s-a întâmplat în 2009, pentru această funcţie, ba mai mult, vine din zona NATO, lucru care practic îl validează această opţiune a dânsului. Nici nu ştiu dacă va candida, până la urmă. Din punctul meu de vedere, poate fi un candidat bun”, a spus Stroe.

Ionuţ Stroe a menţionat că „cifrele nu sunt nici reale şi nici unele pe care să poţi să facă o analiză apropo de ce se va întâmpla peste un an de zile”.

„E prematur, gândiţi-vă că premierul Ciucă vine după o perioadă extrem de grea, guvernarea erodează în general”, a declarat Ionuț Stroe, el arătând că „un an de zile poate fi pentru un candidat suficient pentru a câştiga prezidenţialele”.

Mircea Geoană, în preferințele românilor pentru alegerile prezidențiale

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este prima opţiune pentru alegerile prezidențiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Acelaşi sondaj indică faptul că 57,2% dintre cei chestionaţi declară că în mod sigur vor merge la vot. Sondajul include şi întrebări referitoare la variante pentru turul al ll-lea al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion fiind învins într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.

O altă variantă este cea a unui tur II cu Emil Boc, care l-ar învinge la un scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar fi depăşit clar într-o cursă cu Mircea Geoană.

„Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid”, subliniază directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.