UPDATE:

Cine va fi noul premier al României. La întâlnirea dintre PSD și PNL, social-democrații au făcut o solicitare bombă încă din primele momente. Potrivit unor surse politice, cei de la PSD au cerut  funcția de premier. Argumentul, a susținut delegația PSD, ține de faptul că este partidul cu mai multe mandate în Parlament față de PNL.

Știrea inițială:

Cine va fi noul premier al României. Planul pus la cale de PSD a fost devoalat de liderul partidului, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat înaintea discuției cu Florin Cîțu, șeful liberalilor, că este optimist.

Acesta a făcut o serie de comentarii chiar înainte de a discuta cu Florin Cîțu. Ciolacu a explicat că va merge la discuții cu programul de guvernare, urmând ca la Cotroceni să meargă și cu propunerea de premier.

„Mergem cu programul de guvernare și cu măsurile pe care considerăm noi că trebuie luate urgent și chiar suntem optimiști. Trebuie să venim cu o soluție și românii noi considerăm că s-au săturat. Noi vom merge cu propunerea de premier la Cotroceni, așa este constituțional”, a spus Ciolacu.

Strategia lui Ciolacu este însă mult mai amplă. El vrea un Guvern PNL-PSD și vrea să îl forțeze pe Klaus Iohannis chiar cu Constituția pentru a accepta un premier de la PSD. Mai exact, liderul PSD a spus că dacă pesediștii nu vor fi lăsați să își pună omul la șefia Guvernului, atunci se poate vorbi de o încălcare a legii fundamentale. Liderul PSD a ținut să arate că e câștigătorul alegerilor și prin urmare partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, având cea mai mare posibilitate de a coagula o majoritate.

Cine va fi noul premier al României. Planul pus la cale de PSD

„Nu cunosc aceste detalii. Cu funcția de premier mergi la Cotroceni. Sunt covins că și eu și domnul Iohannis vom respecta Constituția. Vom merge cu o propunere de premier. Nu consider nimic, consider că și eu și domnul Iohannis suntem obligați să respectăm Constituția”, a declarat Marcel Ciolacu privind negocierile pentru formarea unui guvern.

Trebuie spus că echipele de negocieri ale PNL și PSD se vor reuni joi, de la ora 14.00, la Palatul Parlamentului. Liberalii și social-democrații vor purta discuţii în vederea ieşirii din criza guvernamentală care durează deja de aproape două luni. Președintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că mandatul este de a contura o majoritate în jurul unui premier liberal. De asemenea, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii vor merge cu propria propunere de premier.

Florin Cîțu va fi însoţit de prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Rareş Bogdan şi de secretarul general Dan Vîlceanu. După întâlnirea cu cei de la USR, Florin Cîțu a ținut să puncteze că şansele refacerii coaliţiei sunt mari. Potrivit unor surse politice, președintele PNL și-ar fi propus propriul nume pentru a preluat şefia Guvernului, dar a fost însă refuzat de către liderii USR.