Publicația americană Business Insider trece în revistă principalii susținători ai lui Putin, de la miliardari celebri, la lideri mondiali. Personalități influente din diverse sfere și din țări diferite au continuat să-l susțină pe Putin, fie prin sprijin direct, cum ar fi parteneriate sau dependența de produsele energetice rusești, fie indirect, reluând teoriile lui preferate legate de invadarea Ucrainei.

Iată câteva dintre figurile-cheie care au rămas propteaua lui Vladimir Putin.

Oligarhii ruși

Zeci de oligarhi ruși au fost printre primii afectați de sancțiunile occidentale imediat după invazie. Mulți dintre acești oameni de afaceri ultra-bogați au contribuit la ascensiunea la putere a lui Putin și l-au ajutat să rămână la Kremlin.

Roman Abramovici, ”preferatul” lui Putin

Roman Abramovici a devenit unul dintre cei mai recunoscuți oligarhi ai Rusiei datorită cumpărării clubului Chelsea, pe care l-a controlat timp de aproape două decenii. Abramovici a fost sancționat de UE și Regatul Unit în urma invaziei Rusiei în Ucraina. În timp ce oficialii occidentali îi confiscau bunurile, Abramovici acționa ca un trimis neoficial în discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, din primăvară. Se spune că Abramovici are „acces privilegiat” la președintele rus și că a menținut legături strânse cu Putin timp de zeci de ani. Oligarhul rus a beneficiat de „tratament preferențial și de concesii” din partea lui Putin, inclusiv scutiri de taxe și granturi.

Ghenadi Timcenko, legături periculoase cu Putin

Timcenko, un oligarh care s-a confruntat, de asemenea, cu sancțiunile SUA, înainte de invazia Rusiei, este un alt miliardar care are legături strânse cu Putin. Cei doi sunt prieteni de la începutul anilor 90, când Putin, o stea politică în ascensiune, i-a oferit lui Timcenko o licență de export de petrol pentru a-l ajuta pe comerciantul din Sankt Petersburg. Timcenko este co-fondator al companiei Gunvor Group, care exportă petrol rusesc. Atât compania sa, cât și Putin au respins acuzațiile potrivit cărora președintele rus ar fi un beneficiar al activităților lui Gunvor, profitând din exporturile de petrol.

Xi Jinping, aliatul pe care se bizuie acum Rusia

China și Rusia nu sunt aliați formali, dar legăturile dintre cele două țări, în special cele legate de comerț și apărare, s-au extins în ultimul deceniu. Cele două țări se consideră parteneri strategici și spun că relația lor nu are „limite”. La începutul lui februarie, în timp ce îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina creștea, oficialii chinezi ar fi cerut rușilor să mai aștepte, până după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. În urma invaziei, pe măsură ce statele occidentale au emis sancțiuni împotriva Rusiei, China a continuat să cumpere petrol și gaze din Rusia. Xi s-a abținut să condamne invazia, deși, ulterior, Putin a recunoscut că liderul chinez este îngrijorat de acest război.

Premierul indian Narendra Modi

Și India și-a menținut relația cu Rusia pe tot parcursul războiului, continuând să cumpere gaze din Rusia. De asemenea, India și-a sporit achizițiile de petrol rusesc în primăvară, la tarife foarte reduse, contribuind la finanțarea eforturilor de război ale Rusiei. Și India s-a abținut să condamne invazia Rusiei.

Lukașenko, „ultimul dictator din Europa”

Belarusul rămâne cel mai important aliat al lui Putin pe scena mondială. Țările sunt legate printr-o serie de acorduri politice, economice și de apărare, inclusiv Uniunea Economică Eurasiatică. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară a statelor post-sovietice.

Olga Skabeieva, „păpușa de fier a lui Putin”

Olga Skabeieva a devenit, probabil, cea mai proeminentă propagandistă din mass-media rusă. Supranumită „păpușa de fier a lui Putin”, ea a lansat constant informații false despre luptele militare ale Rusiei, liderii occidentali și armata ucraineană.

Elon Musk și planul lui de pace „cu amprenta Kremlinului”

În octombrie, Musk a postat pe Twitter un sondaj care sugera un plan de pace Ucraina-Rusia, care includea organizarea alegerilor în patru teritorii ucrainene pe care Rusia le-a anexat. Planul sugera și ca peninsula Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută ca parte a Rusiei, Ucraina să rămână neutră și să fie garantată alimentarea cu apă a Crimeei. Planul de pace propus de Musk a fost considerat favorabil Rusiei, analiștii susținând că ”are amprentele Kremlinului” pe el. Musk a continuat să vorbească despre război într-un tweet care sublinia importanța Crimeei pentru securitatea națională a Rusiei.

Donald Trump l-a numit pe Putin ”genial”

Fostul președinte Donald Trump s-a lăudat pentru relația strânsă cu Putin, minimalizând amenințarea rusă la adresa securității naționale. În 2014, după ce Putin a luat Crimeea, Trump l-a lăudat, afirmând că și restul Ucrainei va cădea „destul de repede”. De când a izbucnit războiul, Trump a continuat să susțină punctele de vedere ale Kremlinului și să-l laude pe Putin. Trump afirma că justificarea lui Putin pentru invazie este „genială” și „înțeleaptă”, după care a sugerat că vina pentru declanșarea conflictului o poartă SUA. Trump a promovat, de asemenea, un acord de pace între Ucraina și Rusia, după ce Putin a amenințat cu folosirea armelor nucleare.