Autorităţile egiptene au anunţat, duminică, lansarea domeniului de internet „.misr”, care este primul ce se va scrie cu caractere arabe.

Numele de domeniu – „.misr”, echivalentului numelui Egipt  în arabă – a fost înregistrat începând de duminică, de la ora 22.00 GMT, în mod similar cu domeniile „.com” sau „.org”, potrivit ministrului egiptean al Comunicaţiilor, Tarek Kamel.

„Acum putem spune că Internetul vorbeşte arabă”, a remarcat el. Anunţul este făcut în urma deciziei ICANN, organizaţia americană care gestionează Internetul şi numele de domenii, de a pune capăt utilizării exclusive a caracterelor latine pentru numele de domeniu.

„Vocea lumii în dezvoltare trebuie să se audă”, a spus un responsabil ONU prezent, în Egipt, la conferinţa în cadrul căreia a fost făcut anunţul. Conferinţa privind Internetul a avut loc în Egipt, la Sharm El-Sheik, timp de patru zile şi a reunit peste 1.500 de reprezentanţi guvernamentali, ai ONG-urilor şi ai sectorului online pentru discuţii privind viitorul Internetului.

Egiptul a fost acuzat recent că cenzurează internetul şi că a arestat „din motive de securitate” mai mulţi bloggeri şi apărători ai libertăţii Internetului. În plus, autorităţile egiptene au obligat clienţii centrelor de internet să ofere informaţii personale detaliate – nume, e-mail şi număr de mobil – pentru a primi un cod cu ajutorul căruia să poată accesa internetul. Egiptul are 15 milioane de utilizatori de Internet, la o populaţie de 80 de milioane de locuitori.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: