România dă lovitura pe piața internațională. Potrivit Reuters, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu. Întreaga cantitate a fost achiziționată din România, Rusia, dar şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, precizează sursa citată.

De menționat este faptul că, potrivit GASC, la licitaţia care a fost organizată în data de 29 decembrie s-au cumpărat 240.000 de tone de grâu din România. Totodată, alte 240.000 de tone au fost  cumpărate din Rusia şi 120.000 de tone din Ucraina la un preţ mediu de 378,33 dolari/tonă, inclusiv livrarea.

De cealaltă parte, la precedenta licitaţie care a fost organizată în data de 17 noiembrie, GASC a cumpărat alte 60.000 de tone de grâu din România cu livrare în perioada 1-15 ianuarie. Atunci prețul a fost mai mic. Mai exact, potrivit sursei citate achiziția a fost făcută la un preţ mediu de 371,97 dolari/tonă, inclusiv livrarea.

Cele mai mari achiziții cu grâu pentru Egipt

Reuters a contactat mai mulți traderi pentru a vorbi despre această mișcare făcută de Egipt. Potrivit acestora, achiziţiile făcute luni se numără printre cele mai mari încheiate în acest sezon de GASC. Totodată, traderii au mai adăugat că este posibil ca Autoritatea egipteană să fi dorit să profite de avantajul scăderii cotaţiilor la cereale.

Trebuie menționat faptul că în cursul zilei de luni, cotaţiile futures la cereale au scăzut pe fondul îngrijorărilor cu privire la noua variantă Omicron a coronavirusului astfel că la bursa de la Chicago cotaţiile la grâu au scăzut cu 18 cenţi până la 8,22 dolari pentru un bushel.

Amintim faptul că la momentul actual, Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind zeci de milioane de egipteni.

În ceea ce privește evoluția prețurilor, pe bursele internaționale, prețurile pentru porumb și grâu au început să scadă ușor la începutul săptămânii. Cele mai vizibile scăderi de preț sunt pe bursa de cereale de la Paris, unde în ultima zi de tranzacționare, pe 26 noiembrie, grâul a scăzut cu 6,25 euro pe tonă, iar porumb cu 5,25 euro pe tonă.

Totodată, prețul grâului MATIF a început să scadă de la nivelul record atins recent când a depășit pragul de 300 de euro pe tonă pentru contractele cu livrare în luna decembrie. Spre exemplu, pe bursa de cereale de la Paris, grâul a închis săptămâna la 299,25 euro/tonă pentru contractele cu livrare în decembrie și cu 302,75 euro/tonă și 301,25 euro/tonă pentru contractele pentru martie, respectiv luna mai 2022.