Compania estimează că până la sfârșitul anului stocul de spații de birouri clasa A și B va ajunge la 2,18 milioane de mp. Aproximativ 72% din spațiile noi, programate a se livra în 2014, sunt deja ocupate.

Patru proiecte de birouri au fost demarate între T1 și T3 2014, toate fiind localizate în zone cu rate de neocupare situate sub media înregistrată la nivelul Bucureștiului: Bucharest One în zona de Centru Nord, The Landmark în zona centrală de business a Bucureștiului, Hermes Business Campus – clădirea C în zona Pipera Sud și AFI Business Park – fazele IV și V în zona de Vest.

În București proiectele de birouri aflate momentan în construcție, având termene de livrare în următorii doi ani, totalizează 166.000 de mp. Aproximativ 69% din suprafața aflată în construcție urmează a fi finalizată în 2015. Printre clădirile ce vor fi predate anul viitor se numară AFI Business Park IV și V, Green Court – faza II și Bucharest One.
Majoritatea proiectelor ce urmează a fi livrate anul viitor sunt dezvoltate în zona de Centru Nord și Vest, zone care în ultimii ani au atras interesul unora dintre cei mai mari chiriași din piața de birouri. Mai mult de 500.000 de mp de spații de birouri sunt momentan în diverse stadii de planificare. Cu toate acestea, pentru a obține finanțare, majoritatea proiectelor depind de un contract solid de preînchiriere.

Boom în închirieri

În ceea ce privește activitatea de închiriere, în perioada analizată au fost tranzacționați 195,000 de mp. Cererea reprezintă 156.000 de mp și este cu 25% mai ridicată față de aceeași perioadă a anului trecut. Relocările în interiorul stocului modern însumează 73.000 de mp, dintre care 55% sunt tranzacții de preînchiriere. Cererea nouă, reprezentată de extinderi, relocări din vile și spații de birouri de clasa C în spații de birouri moderne, și operațiunile noi, deschise fie de chiriași existenți, fie de companiile nou intrate în piață reprezintă 83.000 de mp din totalul cererii înregistrate, 16% fiind tranzacții de preînchiriere. În comparație cu perioada similară a anului trecut, cererea nouă este cu aproximativ 40% mai ridicată. 

„Spre deosebire de anii anteriori când, pentru a reduce costurile, chiriașii luau în considerare diminuarea spațiului ocupat, anul acesta majoritatea au optat pentru menținerea sau extinderea metrilor pătrați închiriați. De asemenea, o serie de companii localizate în centre care oferă servicii specializate de închiriere au decis să își reloce activitățile, optând de cele mai multe ori pentru o suprafață semnificativ mai mare. În baza cererilor pe care le primim din partea chiriașilor, estimăm că această tendință va continua și în trimestrele urmatoare“, a declarat Mădălina Cojocaru, Head of Office Department în cadrul DTZ Echinox.

Renegocierile și reînnoirile de contracte însumează 39.000 de mp. Acest tip de activitate a urmat un trend descendent, fiind cu 43% mai scăzută față de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, opțiunea de a renegocia actualii termeni contractuali este pentru unii dintre cei mai mari ocupanți de spații de birouri o variantă viabilă.

În perioada analizată, cele mai mari tranzacții din punct de vedere al suprafeței au fost cele de preînchiriere. Ţinând cont de faptul ca recent a fost anunțată semnarea de către Globalworth a unui contract de preînchirere de 25.000 de mp pentru proiectul pe care îl va dezvolta în Pipera Sud, 2014 se anunță a fi primul an după 2008 care înregistrează în fiecare trimestru o tranzacție consistentă de preînchiriere. 

Datorită creșterii semnificative a cererii de spații de birouri, la sfârșitul T3 2014, rata generală de neocupare a spațiilor de birouri de clasă A și B din București a ajuns la 14,5%, înregistrându-se o scădere de 2,2 puncte procentuale față de valoarea înregistrată la începutul anului. Adițional, pe parcursul T3, s-au înregistrat scăderi ale ratelor de neocupare în toate zonele din București.

Cele mai mici rate de neocupare se înregistrează în Pipera Sud – 7%, în zona centrală de business a Bucureștiului – 8% și în zona de Vest – 8%. Zona Barbu Văcîrescu – Floreasca înregistrează la finalul trimestrului trei o rată de neocupare de 13,5%.