Jucătorii la bursă pierd scutirea de impozit, din 2010, însă deponenţii la bănci o pot păstra. Tot anul viitor vor creşte şi accizele, în ciuda promisiunilor Ministerului de Finanţe.

Ministerul de Finanţe a dat asigurări în întâlnirile cu reprezentanţii pieţei de capital că vor găsi soluţii pentru a menţine scutirea de impozit pe câştigurile la bursă şi în 2010.

Pe de altă parte, ministrul  demis Gheorghe Pogea  susţine că majorarea accizelor de la 1 ianuarie va fi amânată pentru a atenua creşterile de preţuri care vor avea loc oricum din cauza deprecierii monedei naţionale.

„Am început discu­ţiile cu Ministerul de Finanţe referitoare la prelungirea perioadei de aplicare a impozitului zero pentru tranzacţiile de pe piaţa de capital încă de acum câteva luni. Noi am propus o perioadă de trei până la cinci ani, pentru ca investitorii să aibă predictibilitate, şi există şanse ca termenul să fie prelungit“, spune Anca Dumitru, director general BVB.

Pentru ambele măsuri este nevoie, însă, de modificarea Codului fiscal aflat în vigoare, care se poate face numai prin ordonanţă de urgenţă. Guvernul demis nu are prerogative pentru a aproba decât acte administrative curente. În aceste condiţii, cel puţin până la instalarea unui guvern cu puteri depline, cele două promisiuni sunt în aer.

„Am auzit şi noi diversele declaraţii şi sugestii referitoare la o eventuală prelungire a acestei scutiri şi în 2010. În lipsa unui text de lege care s-o confirme, este destul de clar că, începând cu 1 ianuarie, câştigurile obţinute pe piaţa de capital vor reveni la regimul de impozitare anterior anului 2009“, arată Raluca Cojocaru, partener Deloitte.

Incertitudine pentru bursă

Astfel, pentru fiecare tranzacţie în câştig se va plăti un impozit anticipat de 1%, în contul impozitului anual. Impozitul anual va fi de 1% din câştigul net (însemnând diferenţa dintre câştigurile şi pierderile din timpul anului) pentru titlurile deţinute mai mult de un an, şi de 16% pentru cele deţinute mai puţin de un an.

Menţinerea facilităţii pentru piaţa de capital a fost prevăzută în proiectul ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului fiscal – care a intrat în vigoare în octombrie -, dar a fost eliminată. Având în vedere că lichiditatea pieţei a fost scăzută în 2009, bugetul ar pierde o sumă nesemnificativă, cel mult 200 milioane de lei, dacă scutirea s-ar păstra.

„Apetitul investitorilor pentru piaţa de capital s-ar putea diminua, însă decizia de a investi ţine de mai mulţi factori. Prelungirea măsurii în  2010 ar menţine, cred, la cote ridicate interesul investitorilor“, consideră Raluca Cojocaru.

În schimb, veniturile din dobânzi vor fi, în continuare, scutite. „Veniturile din dobânzi pentru depozite la termen şi/sau instrumente de economisire deschise începând cu 1 ianuarie 2010 rămân scutite, având în vedere că prevederile care reglementează scutirea se aplică începând cu 1 ianuarie 2009 şi nu este  precizată o perioadă determinată, aşa cum este în cazul câştigurilor de capital“, precizează Manuela Licu, manager TaxHouse.

Cea mai mare neclaritate este în cazul majorării accizelor la produsele din tutun şi carburanţi, pentru care ministrul demis Pogea a promis o amânare motivând că deprecierea leului cu aproximativ 14%, conform cursului din 1 octombrie la care se calculează accizele, va duce la creşterea preţurilor.

Totuşi, acordul cu Fondul Monetar Internaţional stabileşte că una dintre măsurile de creştere a veniturilor bugetare şi, implicit, de corectare a deficitului bugetar în 2010 este majorarea accizelor. Totodată, majorarea accizelor cu zece euro la mia de ţigarete, cu 16 euro la tona de benzină fără plumb şi cu 11 euro la tona de motorină se află în Codul fiscal în vigoare.

Decizia e a guvernului viitor

Modificarea Codului fiscal nu mai este posibilă în acest moment. „Este dificil de anticipat dacă legiuitorul va veni cu modificări pe ultima sută de metri, mai ales în contextul instabilităţii politice actuale; dar teoretic, timp şi soluţii s-ar putea găsi pentru a emite un act normativ“, apreciază partenerul Deloitte. Deciziile rămân în sarcina guvernului viitor care ar putea aduce şi alte noutăţi fiscale în funcţie de viziunea proprie şi mai ales de constrângerile bugetare.

Lichiditatea pieţei de capital este oricum scăzută, iar reintroducerea impozitului ar duce-o şi mai jos. Ceea ce înseamnă că oricum nu vor ajunge sume importante la buget.
Dan Paul, preşedinte Asociaţia Brokerilor

16% va fi impozitul pentru câştigurile obţinute din tranzacţionarea titlurilor de valoare pe piaţa de capital, anul viitor, conform Codului fiscal în vigoare

0,1% din PIB va încasa mai mult bugetul de stat odată cu majorarea accizelor de la 1 ianuarie 2010, măsură convenită deja prin acordul cu FMI în scopul reducerii deficitului bugetar în 2010