Romania a imprumutat de pe pietele internationale de capital, prin emisiunea de euroobligatiuni pe sapte ani lansata saptamana trecuta, 700 milioane de euro, mai mult cu 40% fata de cele 500 de milioane de euro pe care intentiona sa le obtina initial. Marirea imprumutului ne-a ajutat, potrivit ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, sa obtinem pe langa dobanda buna (5,75%, cu 2,75 puncte sub cea a titlurilor lansate anul trecut si cu doar 2,26 puncte peste cea de referinta la care se imprumuta statele dezvoltate), si un premiu de lichiditate in pretul de tranzactionare. Acesta ar trebui sa se vada in conditiile mai bune pe care statul sau firmele romanesti urmeaza sa le obtina la viitoarele imprumuturi externe.
Pentru Ministerul Finantelor (MFP), castigul nu ar trebui sa se opreasca aici. Cele 700 milioane de euro vor fi folosite pentru finantarea datoriei publice, dar si pentru finantarea deficitului bugetului de stat. „Teoretic, neexistand presiunea necesitatii de a se mai imprumuta pe piata interna, MFP va putea sa continue politica inceputa acum un an, de scadere a dobanzilor la imprumuturile interne”, spune analistul economic Aurelian Dochia. In opinia sa, reducerea dobanzilor nu va fi insa posibila in perioada imediat urmatoare: Banca Nationala nu sustine politica de reducere a dobanzilor in continuare, oferind de altfel si dobanzi mai mari decat cele acordate la titlurile lansate de MFP, iar piata va continua sa absoarba resurse, existand o cerere mare pentru credite, astfel incat bancile vor avea suficiente alternative de plasament.
Indoieli legate de inflatie. Bancherii cred ca va depasi 14%
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, afirma ca desi marirea imprumutului extern face posibila, teoretic, o reducere a dobanzilor pe piata interna, pozitia BNR si conditiile actuale din piata fac ca in final efectul sa fie nul. In plus, apar primele indoieli legate de respectarea tintei de inflatie la finele anului (14%), care determina bancherii sa nu mai accepte sa acorde imprumuturi la dobanzi reduse. Potrivt guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dobanzile nu vor putea cunoaste o noua reducere decat dupa ce va exista confirmarea ferma ca scaderea inflatiei se inscrie in prognoze.
In aceste conditii, este greu de crezut ca Finantele vor mai reusi curand sa plaseze, ca in februarie, titluri pe trei ani la dobanzi de 13%. „Piata a devenit deja rezistenta la tendinta de reducere a dobanzilor”, spune Aurelian Dochia. La emisiunea de obligatiuni pe trei ani de joi, statul nu a reusit sa imprumute decat 120 miliarde de lei din valoarea programata de 400 miliarde (dobanda 13,9%). Cu doua zile inainte, toate ofertele pentru certificate pe un an au fost respinse, iar la emisiunea pe sase luni au fost plasate titluri in valoare de numai 99,5 miliarde de lei (din 400 miliarde programate), la o dobanda maxima de 15,9%.