''Lucrurile pe care noi le-am făcut sunt crime de neiertat', a declarat fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA, al cărui mesaj a fost transmis public, printr-o legătură video, în Franţa, la invitaţia organizaţiei Amnesty International.

Potrivit concluziilor raportului Senatului SUA, CIA a supus zeci de deţinuţi suspectaţi de legături cu Al-Qaida unor interogatorii violente, dar ineficiente, după atentatele din 11 septembrie 2001, minţind totodată opinia publică.

''Ancheta Senatului este extraordinară. Nu pot să mă abţin să fiu profund întristat şi foarte furios în legătură cu ceea ce am citit. Este o pată de neşters pentru guvernul american'', a adăugat Snowden.

Edward Snowden, care se află la Moscova, unde a obţinut vara trecută drept de rezidenţă pentru trei ani, a cerut ca cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei. Ministerul american de Justiţie a indicat însă că dosarul va rămâne închis, din lipsă de probe suficiente.

Snowden a făcut apel, de asemenea, ''de a nu se accepta eficienţa ca justificare a activităţilor criminale''. ''Toate aceste operaţiuni secrete nu au împiedicat atacurile teroriste în Statele Unite, în pofida cheltuirii a zeci de milioane de dolari'', a estimat el.

Reamintind că protestele pe plan intern, îndeosebi cele ale medicilor, nu au permis încetarea programelor privind tortura, Snowden a făcut apel la asigurarea protecţiei pentru cei care lansează semnale de alarmă, denunţă astfel de crime.AGERPRES