„M-a motivat dorinţa de a aprofunda multe din cunoştinţele teoretice anterior fundamentale prin sistemul românesc de învăţământ cu o nouă perspectivă, cea a unui sistem de învăţământ occidental, modern, unde teoria merge braţ la braţ cu practica şi unde studentul este mereu încurajat să creeze noi concepte, să propună soluţii practice şi să materializeze idei experimentale“, mărturiseşte el. 

După ce a absolvit Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE a optat pentru un dublu masterat în Olanda. A ales Rotterdam School of Management, Erasmus University. Astfel că, timp de doi ani, Alexandru Buteică a urmat un master în General Management şi unul în Business Administration.

Despre sistemul olandez de învăţământ, Alexandru Buteică spune că pune mai mult accent pe relaţia profesor-student. „Acolo, studenţii sunt permanent încurajaţi să pună întrebări şi să contribuie activ, logic şi argumentat la discuţiile tematice, iar opinia fiecărui student contează. Examenele scrise sunt însoţite de prezentări de proiecte, teme şi lucrări scrise. Notele primite reflectă activitatea studentului de-a lungul semestrului sau anului şi nu doar perfomanţa sa la examenul final“, explică el.

O altă diferenţă dintre sistemul educaţional românesc şi cel olandez, conform spuselor sale, constă în faptul că există adesea oportunităţi pentru tineri de a realiza proiecte de consultanţă pentru companiile care au parteneriate cu univeristăţile, ca parte integrată din materiile studiate. „În România există o lipsă vizibilă de sincronizare între sistemul universitar şi oportunităţile profesionale din mediul public şi privat. Ţările occidentale reuşesc mai bine ca noi să anticipeze cererea – nevoile instituţiilor publice şi companiilor private şi astfel să-şi ajusteze oferta şi să pregătească studenţii pentru a răspunde acestor nevoi profesionale, pentru a garanta un success bivalent. Asta nu înseamnă că sistemul occidental este mai corect decât cel românesc sau viceversa, dimpotrivă, eu consider că o combinaţie între cele două este ideală şi sunt conştient de beneficiile amândurora pentru educaţia mea“, mărturiseşte Alexandru Buteică. 

După finalizarea studiilor în străinătate s-a angajat în industria bancară. Mai întâi, a fost selectat în programul internaţional al ING, în urma căruia a lucrat la sediul central al grupului bancar din Amsterdam, apoi a revenit în ţară lucrând ca şi business analyst la subsidiara din România. Din 2013 lucrează la Banca Mondială, în Bucureşti, în echipa care se ocupă de programul privind schimbările climatice şi o creştere economică sustenabilă. Din ianuarie 2016 este preşedintele Fundaţiei CAESAR.