Editorial The Telegraph: E șocant că îmbrățișarea a putut fi interzisă vreodată prin diktat al statului

Restricția cu cel mai puternic simbolism impusă asupra libertăților în decursul ultimului an a fost interzicerea îmbrățișării sau a contactului fizic între persoane care nu locuiesc împreună. Este ceva fără precedent ca statul să decreteze că oamenii se pot atinge sau nu unul pe altul. Se poate argumenta că măsura nu a fost ilegală, întrucât legislația pandemică nu menționează în mod explicit îmbrățișatul ca fiind o activitate interzisă, deși ea îi obligă pe oameni să mențină o distanță de doi metri între ei dacă e posibil, iar dacă nu, o distanță de minim un metru.

Și totuși, acest lucru nu ar permite în teorie acum banala ciocnire a coatelor sau pumnilor ca substitut pentru strângerea de mână, gesturi atât de îndrăgite de însuși premierul nostru. Nimeni nu a fost încă inculpat pentru că s-a apropiat prea mult de altcineva, nici măcar fotbaliștii care continuă și acum să se îmbrățișeze după ce marchează un gol.

E de așteptat ca la conferința de presă din Downing Street de azi Boris Johnson să anunțe că de săptămâna viitoare îmbrățișatul va fi din nou permis pe teritoriul Angliei. Nu e nevoie decât să așterni această propoziție pe hârtie pentru a realiza prin ce prohibiție extraordinară trecem. Unii oameni au refuzat să le fie dictat de către guvern pe cine pot și pe cine nu pot să atingă, însă o majoritate a populației pare să fi respectat cu conștiinciozitate regula. Este un grad de conformare la un diktat al statului pe care puțini l-ar fi crezut posibil la începutul pandemiei.

E de așteptat ca dl Johnson să comunice că, în conformitate cu redeschiderea societății pe baza „foii de parcurs” către o urmă de normalitate, îmbrățișările vor putea fi iarăși reluate de lunea viitoare. În prezent sunt mai puțin de 2.000 de cazuri noi zilnice de Covid-19 într-o țară cu 67 de milioane de locuitori. Premierul afirmă că oamenii vor fi încurajați să-și folosească judecata individuală și bunul simț. E ridicol să fii nevoit să mai aștepți încă o săptămână pentru a putea face așa ceva, arată The Thelegraph.

Sursa foto: Facebook