The Telegraph: China demonstrează cum nu trebuie să fie gestionată o pandemie

Nu trebuie uitat totuși că și în această țară au existat în timpul pandemiei unii oameni de știință care au propus o strategie „zero-Covid” și care erau pregătiți să mențină țara închisă oricât timp ar fi fost necesar. Cei care au argumentat împotriva acestei abordări pe baza libertății individuale și, dintr-o perspectivă mai pragmatică, a impactului economic, au fost reduși la tăcere prin intimidare.

Încă de la bun început a existat varianta perfect rezonabilă de a conviețui cu coronavirusul, luându-se concomitent măsuri pentru a i se diminua răspândirea. Puține țări au ales acea variantă. În Europa numai Suedia a făcut-o, iar conducătorii ei au fost puși la zid de fanaticii carantinei. Și totuși, Suedia nu a avut rezultate mai rele decât oricare altă țară europeană; de fapt, acum ea nu este nevoită să se lupte cu moștenirea [economică – n.trad.] nefastă a carantinei.

Cei mai îndârjiți partizani ai carantinei erau pregătiți să accepte ridicarea unor interdicții

Pentru a fi corecți, trebuie spus că până și cei mai îndârjiți partizani ai carantinei erau pregătiți să accepte ridicarea unor interdicții într-atât de rigide odată ce un vaccin devenise disponibil, deși în rândul oamenilor de știință au existat ezitări. Aspectul bizar al actualelor evenimente din China este că tot restul lumii a ridicat deja aceleași restricții pe care Beijingul continuă să le impună în cea mai strictă manieră posibilă.

Un motiv este acela că China și-a vaccinat în special tinerii, care abia dacă au fost afectați de boală, în loc să-i imunizeze pe bătrânii vulnerabili. Autoritățile chineze știu că dacă boala va prinde avânt acum îi va ucide pe mulți dintre bătrânii lipsiți de imunitate, iar vina le va fi atribuită lor. Totodată, vaccinul Sinovac nu este la fel de eficient ca vaccinurile occidentale, pe care regimul refuză să le importe. Partidul Comunist și Xi Jinping, în special, au provocat un dezastru cu strategia lor pandemică, iar populația țării e conștientă de acest lucru, se arată în editorialul The Telegraph.