Problemele pieţelor financiare internaţionale afectează din plin România. Efectele crizei nu ating doar bursa, ci şi investitorii în fonduri multuale sau asigurări unit-linked.

Scăderile de pe marile pieţe ale lumii au luat bursei de la Bucureşti tot avansul câştigat la începutul acestei veri. Indicele BET a pierdut până la 14%, pe fondul scăderilor pieţelor mondiale de acţiuni, deşi în ultimul timp a dat semne de revenire, de asemenea în concordanţă cu indicii internaţionali. Programele de asigurări cu componentă investiţională unit-linked au suferit, de exemplu, scăderi între 0,5% şi 8% numai în ultima lună. Randamentele fondurilor mutuale au fost şi ele ştirbite de scăderile de la bursă, deşi per total nu au înregistrat pierderi la fel de mari precum cele ale asigurătorilor.


Toate acestea nu sunt tocmai veşti bune pentru cei care au cumpărat unităţi de fond sau asigurări unit-linked în ultima perioadă. Dar cât de mare să fie îngrijorarea administratorilor care mai deţin încă plasamente importante pe bursă?

„În contextul recentei perioade de scădere a burselor europene, randamentul fondurilor administrate de Allianz-Ţiriac Asigurări pentru poliţele unit-linked nu putea rămâne neafectat. Prin modul lor de construcţie şi administrare, fondurile au reuşit însă să absoarbă cu efecte negative minime şocul volatilităţii crescute“, spun reprezentanţii Allianz-Ţiriac.

„Trebuie să ţinem seama de faptul că poliţele de asigurare de viaţă, inclusiv cele unit-linked, sunt produse financiare care ajung la maturitate după 10-20 de ani“, au adăugat aceştia.

Criză, moment bun pentru noi investiţii

„Practic Max“ de la Aviva, un program de investiţii a cărui structură se bazează şi pe acţiuni listate la BVB, adresat persoanelor cu un apetit de risc ridicat, înregistra pe 17 august o scădere de aproape 5% faţă de săptămâna precedentă, pe fondul crizei globale. Cu toate acestea, programul le-a adus clienţilor săi un câştig de aproape 20% în ultimele 12 luni.

Astfel de exemple pot continua. Randamentele programelor unit- linked au fost afectate direct proporţional cu ponderea investiţiei în acţiuni. În funcţie de fiecare program de investiţii în parte, se pot observa fluctuaţii mai mult sau mai puţin importante ale acestora. De exemplu, programul unit-linked Mixt de la ING a pierdut aproape 2% din capitalizare în ultima lună, însă a adus investitorilor un randament de peste 13% în ultimul an.

„Consideram că, până la sfârşitul anului, «replicile» evoluţiei volatile se vor diminua până la dispariţie, iar rezultatele se vor aşeza într-o concordanţă bună cu estimările de început de an. Volatilităţi conjuncturale pe piaţa de capital au mai fost şi vor mai fi“, spun reprezentanţii Allianz-Ţiriac.
Deşi în ultimul timp bursa a dat semne de revenire la normal, ultima lună a fost dintre cele mai grele de pe piaţa de capital autohtonă, piaţă care îi obişnuise pe investitori cu creşteri spectaculoase în ultimii ani. Criza a început în Statele Unite, de pe piaţa creditelor ipotecare, iar mai apoi s-a propagat pe toate pieţele financiare globale. Una dintre cheile de soluţionare a problemei stă în strategia FED (Banca Centrală a SUA) de reducere a dobânzii de referinţă, pentru a impulsiona piaţa creditelor. Fed a redus deja surprinzător dobânda la care împrumută băncile, de la 6,25% la 5,75%. În urma anunţului, bursele americane, ale căror scăderi s-au ţinut lanţ încă de pe 19 iulie, au început să îşi revină. Iar tot ce se întâmplă pe piaţa internaţională se răsfrânge şi pe bursa autohtonă.

„Corelaţia pieţei de la Bucureşti cu cea internaţională este normală şi din ce în ce mai accentuată“, spune Mihai Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management. Potrivit acestuia, managerii de protofoliu din întreaga lume aşteaptă calmarea pieţei pentru a-şi îndrepta atenţia de la criză înspre rezultatele fundamentale ale companiilor, care sunt, în general, bune.

Jucătorii financiari, cu nervii întinşi la maximum

Indicatorii de nervozitate ai pieţelor mondiale sunt încă la cote maxime, atât scăderile, cât şi revenirile episodice fiind exagerate. Raiffeisen are două fonduri deschise de investiţii, şi ele afectate de ultimele scăderi ale bursei.

„În urma corecţiilor, am redus expunerea fondurilor Prosper şi Benefit pe acţiunile cu risc mai mare“, spun reprezentanţii Raiffeisen Asset Management. Aceştia au explicat, pentru Capital, că au anticipat corecţia şi au redus în consecinţă expunerea pe acţiuni, inclusiv pe SIF-uri. Cum întotdeauna există riscul ca o anticipaţie să nu se confirme şi astfel să fie ştirbit din randamentul potenţial al investitorilor, fondurile nu pot lua pe deplin decizia unui exit total de pe anumite simboluri bursiere.

Hedgingul este des folosit drept o măsură anticriză, iar la noi astfel de strategii pot fi planificate prin plasamente la Bursa din Sibiu. „Sibiul oferă o anumită protecţie doar pentru SIF-uri, şi aceasta în anumite condiţii de lichiditate, care nu ne avantajează“, explică reprezentanţii Raiffeisen.

Recent, compania de administrare a investiţiilor din grupul Raiffeisen a obţinut autorizarea pentru a lansa două noi fonduri deschise de investiţii, Raiffeisen România Acţiuni şi Raiffeisen Confort. Fondul România Acţiuni va investi până la 100% în acţiuni româneşti şi presupune un management activ faţă de un reper reprezentat de o combinaţie între indicii BET-C (60%) şi BET-FI (40%). Fondul Confort, ce va fi lansat în septembrie, propune capitalizarea câştigurilor de pe piaţa de capital, atunci când piaţa de acţiuni creşte, dar şi evitarea pierderilor în cazul unei scăderi. Fondul garantează investiţia clienţilor iniţiali din doi în doi ani de funcţionare. În cazul unei evoluţii nefavorabile a cotaţiilor acţiunilor, scăderea unităţii de fond e limitată la valoarea iniţială, resetată din doi în doi ani.

60-5633-0607_mihailion_c.jpgCheia calmării pieţelor

«Următorul pas al FED va fi, probabil, o reducere cu 0,25% a ratei dobânzii de referinţă, însă nu putem estima încă dacă măsura va fi luată mai devreme de 18 septembrie. Guvernatorul american nu are un istoric îndelungat, şi este greu de anticipat.»

Mihai Ion, Raiffeisen Asset Management

60-5632-0607_adrianallot_rp.jpgProbleme pe termen scurt

«Programele unit-linked reprezintă investiţii pe termen lung, aşa că astfel de perioade sunt foarte bune pentru a face plasamente noi. Evoluţia unui program de investiţii pe o perioadă mai mică de un an este foarte puţin relevantă.»

Adrian Allott, Deputy CEO Aviva Asigurări de Viaţă

 

 

60-5636-07actualitatea35_3.jpg

60-5634-07actualitatea35.jpg

60-5635-07actualitatea35_2.jpg