"Nu ne-am modificat de câteva luni prognoza de creştere economică pentru 2012 – 1,2%. Ar putea să pară puţin, dar dacă ne comparăm cu ce s-ar putea întâmpla în zona euro este un ecart de un punct şi ceva. România va rămâne peste zona euro cu un punct şi ceva, ca şi anul trecut. Este normal ca economia românească să crească mai repede decât zona euro, dar nu vor mai fi creşterile cu care ne-am obişnuit înainte de 2008. România va avea un ecart pozitiv faţă de zona euro o bună perioadă de acum încolo", a spus Anghel.

El a afirmat că se exagerează cu faptul că România ar putea intra în recesiune tehnică dacă va înregistra o a doua scădere a economiei, în trimestrul I 2012 faţă de trimestrul IV 2011. Anghel a explicat că datele sunt foarte volatile, în trimestrul IV 2011 datele iniţiale au fost revizuite, prognoza pentru trimestrul I 2012 este într-adevăr uşor sub zero, dar aproape de marja de eroare.

"Acest lucru creează aşteptări negative pentru economie, este ultimul lucru de care avem nevoie", a spus economistul şef al BCR, care a menţionat, pe de altă parte, datele economice bune din luna ianuarie 2012 comparativ cu ianuarie 2011 – creşterile din construcţii şi vânzările de retail, precum şi creşterea uşoară din industrie.

Anghel a menţionat şi faptul că, faţă de trimestrul I 2011, prognoza de creştere economică pentru trimestrul I 2012 este de 1%.

Lucian Anghel s-a referit şi la un sondaj ad-hoc realizat printre companii de dimensiuni mari, cu care a avut o întâlnire de lucru în urmă cu o zi, care a arătat că două treimi dintre acestea au înregistrat o evoluţie mai bună la începutul lui 2012 decât cu un an în urmă.