Economii în următorul an vor putea face cu certitudine doar 7% din români, o treime vor încerca fără a fi siguri de reuşită, în timp ce aproape 70% cred că nu vor avea şanse să pună ceva deoparte.

Criza a dat peste cap veniturile populaţiei astfel încât nemulţumiti de situatia lor financiară sunt în prezent 46% din români, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. La polul opus, se situează doar o treime din români – 32% din respondenţii sondajului, care sunt mulţumiţi de situaţia financiară de care dispun. În acelaşi timp, o cincime din respondenţi au afirmat că nu se încadrează în niciuna din cele două categorii amintite.

Studiul a fost realizat în luna octombrie, pe un eşantion reprezentativ de aproape 1.200 de persoane, are o marjă de eroare de circa 3% si a fost prezentat in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat spătămâna trecută de BNR, ARB şi Alpha Bank la Sinaia.

În plus, aproape jumătate din cei care au participat la sondaj (49%) au afirmat că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit comparativ cu cea de acum un an, iar peste 40% au apreciat că au o situaţie ­asemănătoare celei din urmă cu 12 luni.

Reticenţă mai mare la credite

189-43903-capital_29_2.jpgJumătate din români nu au reuşit să economisească deloc, iar alţi 10% afirmă că nu au încercat niciodată să pună bani deoparte. Aproape o treime din cei care economisesc pot pune bani deoparte doar făcând alte sacrificii, în timp ce doar 9% reuşesc să economisească fără mari eforturi.

Peste un an, aproape 40% din români consideră că economiile lor vor fi similare cu cele de care dispun şi în prezent, în timp ce un procentaj similar apreciază că vor sta mai rău la acest capitol peste 12 luni. În schimb, un procentaj de 13% din respondenţii sondajului au apreciat că economiile pe care le vor avea în octombrie 2010 vor fi mai consistente decât cele pe care le deţin în prezent. Concomitent, efectuarea de economii în următorul an reprezintă o certitudine numai pentru 7% din respondenţi, în timp ce aproape o cincime spun că există posibilitatea să economisească, dar că nu sunt siguri că vor reuşi. În schimb, cei mai mulţi, aproape 70% din total, afirmă că nu vor reuşi să pună bani deoparte până în octombrie 2010. De altfel, aceştia sunt şi cei care nu au încredere în sistemul bancar.

În acelaşi timp, numai 2% din români sunt convinşi că vor lua un împrumut, în timp ce 83% afirmă că nu vor contracta un credit.

Sume puse deoparte

Suma medie economisită este de 328 lei pe lună, adică circa 16% din venitul lunar obişnuit al gospodăriei, potrivit sondajului. O treime din respondenţi nu reuşesc să pună deoparte o sumă mai mare de 300 de lei pe lună, în timp ce numai 3% au declarat că reuşesc să economisească mai mult de 1.000 de lei într-o lună.

Românii economisesc pentru a avea bani disponibili „pentru zile negre“, „pentru siguranţă şi situaţii neprevăzute“ sau „pentru viitorul copiilor“. În schimb, sunt mult mai puţin motivaţi să economisească în caz de şomaj, pentru a investi într-o afacere proprie sau pentru a contribui la o pensie privată.

Comparativ cu anul trecut, mai puţini români îşi ţin economiile acasă: 14% în acest an faţă de 21% anul trecut. Însă, tot un procentaj de 14% din respondenţii sondajului au afirmat că ţin banii în depozite în lei, în timp ce 18% au spus că instrumentele bancare utilizate pentru economisire sunt conturile curente şi cardurile de debit. Această evoluţie are loc în condiţiile în care tot mai multe bănci de pe piaţă oferă dobânzi la conturile curente la niveluri similare cu cele de la depozite.

74% din români preferă să economisească pe perioade mai mici sau egale cu un an, în timp ce 19% optează pentru perioade de timp mai lungi

68% din cei care economisesc preferă să ţină banii în lei, procentaj similar cu cel înregistrat şi anul trecut