„Prețurile ridicate ale petrolului reprezintă un pericol pentru redresarea economică globală” se menționează în comunicatul IEA, iar economistul șef al Agenției consideră că „prețurile petrolului intră într-o zonă periculoasă” depășind pragul de 100 de dolari pe baril.

„Nu este în interesul nimănui să avem prețuri atât de ridicate. Exportatorii de petrol au nevoie de clienți cu economii puternice dar aceste prețuri vor îmbonăvi din nou economia mondială iar cererea de petrol va scădea”, a declarat Fatih Birol, reprezentantul IEA.

Un raport al aceleiași agenții menționează că statele UE au plătit cu 70 de miliarde de dolari mai mult anul trecut pentru importul de petrol, „o cifră egală cu deficitele bugetare combinate ale Greciei și Portugaliei”.

Conform unei depeșe Reuters, cele mai sensibile la această creștere a prețului combustibililor sunt statele europene cu economia încă în refacere și cu o monedă slăbită. Conform analiștilor citați de agenție, creșterea prețurilor la absolut toate produsele care au în componență petrol sau care depind de transport este „o taxă pe creșterea economică într-un moment în care perspectivele de redresare sunt atât de fragile”.

„De fiecare dată când ponderea sectorului energetic în economia globală atinge nouă procente, intrăm într-o criză majoră. La fel a fost și în 1980 și în 2008. Acum suntem la 7,8% și dacă se va ajunge la un preț de 120 USD pe baril atingem nivelul menționat, de 9%”, consideră Sabine Schels, analist la Merrill Lynch, în timp ce Alan Clarke, economist al BNP Paribas, este de părere că multe state vor reuși cu greu să se descurce cu această creștere a prețului din cauza inflației mari. „Atingerea pregului de 100 USD pe baril înseamnă adăugarea încă unui procent la inflație”, menționează Clarke.

Venezuela, paradisul șoferilor

În timp ce majoritatea statelor lumii privesc cu teamă creșterea explozivă a prețului petrolului, cetățenii unui stat sud-american se laudă cu cele mai mici prețuri ale carburanților. În Venezuela, umplerea unui rezervor de benzină de 70 de litri nu costă mai mult de, atenție, 8 lei (2,5 USD). Asta pentru că întreaga activitate de extracție și comercializare a carburanților este subvenționată puternic de stat, dar și pentru că, după cum susținea cu numai câteva zile în urmă președintele Hugo Chavez, Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol brut din lume. După descoperirea unui nou zăcământ gigant în zona Orinoco, depozitele de petrol brut ale statului sud-american au atins 297 de miliarde de barili, cu 32 de miliarde de barili mai mult decât deține Arabia Saudită.
Rezervele menționate însă de Chavez sunt doar estimări pe baza unor rapoarte geologice. Conform CIA factbook însă, în topul statelor care dețin cele mai rezerve de petrol Venezuela se află doar pe locul șapte cu 97,7 miliarde de barili (bbl). Pe primele locuri se clasează în ordine Arabia Saudită (264,6 bbl), Canada (175,2 bbl), Iran (137,6 bbl), Irak (115 bbl), Kuwait (104 bbl) și Emiratele Arabe Unite (97,8 bbl). România ocupă locul 43 în lume cu rezerve de 600 milioane de barili (0,6 bbl).

Citiți în ediția din acestă săptămână a revistei Capital un amplu articol despre motivele, efectele și perspectivele creșterii prețului carburanților din România.