Conform estimării preliminare publicate joi de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2014, o creştere anuală de 3,5%, faţă de un avans de 4,6% în precedentele trei luni şi o contracţie de 2,1% în primele trei luni, din cauza iernii dificile. Analiştii estimau o expansiune de 3% a economiei SUA în trimestrul trei din acest an.

Pe ansamblu, PIB-ul SUA a înregistrat în trimestrele doi şi trei cea mai solidă creştere trimestrială consecutivă din a doua jumătate a lui 2003.

Majorarea producţiei de ţiţei a limitat importurile şi a contribuit la creşterea producţiei industriale, permiţând economiei să compenseze încetinirea înregistrată pe pieţele externe, din Europa în China. În acelaşi timp, îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa forţei de muncă şi ieftinirea benzinei au majorat încrederea consumatorilor şi au stimulat cheltuielile.

Cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au crescut cu 1,8% în trimestrul trei, iar analiştii se aşteaptă la o majorare a acestora în ultimele trei luni din 2014. Investiţiile au urcat cu 5,5%, după un avans de 9,7% în trimestrul doi. Exporturile au crescut cu 7,8% în timp ce importurile au scăzut cu 1,7%.

'Datele de azi reprezintă o revenire la o tendinţă solidă de creştere. Cele mai recente estimări ale FMI sugerează că economia SUA va creşte cu 3,1% în 2015 şi cu 3% în 2016, iar aceste date ar putea fi revizuite în sus în următoarele luni', a apreciat economistul Ben Brettell, de la Hargreaves Lansdown.

Datele privind PIB-ul SUA vin după ce miercuri seară Rezerva Federală (Fed) a decis să pună capăt programului de achiziţii de active lansat în urmă cu şase ani, apreciind că prima economie a lumii este suficient de puternică pentru ca Fed să înceteze stimulentele monetare neconvenţionale.

SURSA: Agerpres