Creşterea economică a Statelor Unite a încetinit la 2,4% în trimestrul al doilea, de la 3,7% în primele trei luni ale anului, în contextul celui mai rapid avans al importurilor din ultimii 16 ani, a anunţat, vineri, Departamentul Comerţului.

Analiştii consultaţi de Reuters anticipau o crştere de 2,5% în trimestrul al doilea. Guvernul a revizuit datele privind avansul economic pentru primul trimestru la 3,7%, de la 2,7% anunţat anterior.

Economia americană, care îşi revine din cea mai gravă recesiune după cea din anii ’30, a înregistrat astfel creştere economică pentru patru trimestre consecutive. Avansul economic a avut, însă, un impact redus asupra şomajului, care se situează la 9,5%.

Creşterea economică din trimestrul al doilea a fost limitată de importuri, care au urcat cu 28,8%, devansând exporturile mai mari cu 10,3%. Deficitul comercial astfel creat a şters 2,78 puncte procentuale din PIB, cel mai mare impact negativ din ultimii 18 ani.

În afara sectorului comercial, datele raportate au fost încurajatoare. Investiţiile companiilor au urcat cu 17%, cel mai rapid ritm din primul trimestru al anului 2006, în timp ce cheltuielile pe echipamente şi software au fost cele mai mari din trimestrul al treilea din 1997.

Creşterea din trimestrul al doilea a fost susţinută şi de construcţiile de locuinţe, care au avansat cu 27,9%, reflectând programul guvernamental de sprijinire a creditării ipotecare.

Reuters notează că există şi anumite motive de îngrijorare. Consumul nu a fost atât de robust pe cât se anticipa, iar cheltuielile populaţiei au avansat cu 1,6% în trimestrul al doilea, după o creştere de 1,9% în primele trei luni ale anului. Consumul ar fi trebuit să crească cu 3% în trimestrul al doilea, potrivit estimărilor analiştilor.

SURSA: Mediafax