În primul trimestru din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9%, comparativ cu primul trimestru din 2014, după un avans de 0,4% în perioada octombrie-decembrie 2014, conform datelor preliminare publicate vineri de Biroul de Statistică. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,6%, în timp ce Ministerul Economiei estima un declin de 2,2%.

"Cele mai afectate au fost industria şi serviciile de lux, care depind de rata de schimb. Cu siguranţă exportatorii au beneficiat de deprecierea rublei, în ciuda declinului preţului materiilor prime pe plan global", a apreciat analistul Vladimir Miklashevsky, de la Danske Bank A/S în Helsinki.

PIB-ul Rusiei s-ar putea contracta cu 2,8% anul acesta, înainte de a creşte cu 2,3% anul viitor, a avertizat luna trecută ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev. Economia rusă a înregistrat o expansiune de 0,6% în 2014.

În decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzacţionându-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat şi vineri se tranzacţiona la 50,024 ruble pentru un dolar. Preţurile de consum au urcat cu 16,4% în aprilie, după ce au accelerat la 16,9% în martie.

Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă vor forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.AGERPRES