În clasamentul mondial al competitivităţii economice, România stă pe la jumătate. În clasamentul ţărilor membre UE, i-am depăşit pe bulgari, letoni şi greci.

România ocupă în acest an locul al 64-lea în lume după competitivitatea economiei, în urcare cu patru poziţii faţă de anul trecut, înregistrând punctaje slabe în ceea ce priveşte infrastructura, sănătatatea sau educaţia, potrivit unui clasament de 133 de state realizat de Forumul Economic Mondial. Economia românească se plasează totodată pe poziţia a 24-a între statele membre ale Uniunii Europene (UE), urcând două poziţii de pe penultimul loc ocupat în 2008, când singura ţară comunitară devansată în ceea ce priveşte competitivitatea era Bulgaria.Statele membre UE devansate în acest an sunt Letonia, Grecia şi Bulgaria, se arată într-un comunicat al Grupului de Economie Aplicată, partenerul din România al Forumului Economic Mondial.Raportul Forumului se bazează pe date statistice din 2008 şi pe un sondaj în rândul managerilor efectuat în primăvara acestui an.La data realizării raportului, cel puţin Letonia era mai afectată de criza mondială decât România, dintre statele membre UE, se mai arată în comunicat.

Infrastructura, cel mai slab punctaj

Punctajul obţinut în acest an de România este 4,11, faţă de 4,1 în 2008, pe o scară de la 1 la 7, unde scorul mai ridicat indică o competitivitate mai bună a economiei.România a înregistrat cel mai slab punctaj în ceea ce priveşte infrastructura (2,67), situându-se pe poziţia a 110-a dintre cele 133 de ţări incluse în raport, şi pe ultimul loc în UE, după acest indicator. Economia românească a obţinut scoruri slabe şi la indicatorii privind sănătatea şi educaţia de bază, şi „pregătirea tehnologică”, care plasează România tot la extremitatea inferioară a blocului comunitar.Alte puncte slabe identificate de raportul de competitivitate realizat de Forumului Economic Mondial sunt „educaţia superioară şi trainingul” şi „sofisticarea afacerilor”, indicatori care plasează România, în clasamentul statelor UE, numai deasupra Bulgariei.

Buni la „mărimea pieţei”

Pe de altă parte, România devansează Grecia, Portugalia sau Italia în ceea ce priveşte stabilitatea macroeconomică, ocupând poziţia a 75-a în lume, însă este depăşită semnificativ la acest capitol de Bulgaria, care se plasează pe locul al 45-lea.Gradul de sofisticare a pieţei financiare plasează România pe locul al 56-lea, deasupra Greciei, Italiei sau Letoniei, iar cea mai bună poziţie obţinută de economia autohtonă în clasamentele din raport, respectiv locul al 41-lea, vizează „mărimea pieţei”.România se află pe poziţia a 61-a în ceea ce priveşte eficienţa pieţei bunurilor, în faţa Bulgariei, Ungariei sau Italiei, respectiv pe locul al 79-lea după eficienţa pieţei muncii, devansând Italia, Grecia sau Portugalia.

Elveţia, cea mai competitivă ţară din lume

Primul loc în clasamentul general al Rapotrului Global al Competitivităţii 2009-2010 este ocupat de Elveţia, care a devansat liderul mondial tradiţional, Statele Unite, aflate acum pe locul al doilea. Topul primelor cinci cele mai competitive economii din lume este completat de Singapore, Suedia şi Danemarca.

SURSA: Mediafax