Atragerea investitiilor straine este o prioritate pentru orice guvern din Europa Centrala si de Est. Cele mai bune rezultate le-au obtinut insa tarile care au reusit sa-si restructureze mult mai repede economia si in primul rand au creat un cadru legislativ stabil. La nivelul anului 1999, de exemplu, Polonia inregistra un total de investitii straine directe de 25 miliarde dolari, Ungaria – 13 miliarde, Cehia – 12 miliarde, fata de Romania 6,6 miliarde dolari.
Un element esential in atragerea investitorilor straini il constituie facilitatile pe care fiecare tara le acorda la aportul de capital strain. In Polonia, statul cu facilitatile cele mai generoase acorda scutiri la plata impozitului pe profit 100%, in primii zece ani de functionare a societatii nou create si apoi scutiri de 50% in urmatorii ani, pana in 2017. Cehia are o politica asemanatoare, scutirea la plata impozitului pe profit fiind tot de zece ani pentru societatile nou create, iar pentru cele existente de cinci ani. Ungaria, tara cu cele mai mari investitii straine raportat la numarul de locuitori, este insa cea mai generoasa. Scutiri ale impozitului pe profit in proportie de 50% pe cinci ani in cazul investitiilor in sectorul productiv demarate dupa 31 decembrie 1995 si pentru cele din domeniul hotelier ulterioare datei de 31 decembrie 1996. In plus, se acorda scutire completa timp de zece la plata impozitului pe profit pentru investitiile din sectorul productiv, daca valoarea capitalului investit depaseste 33 milioane de dolari. Daca la data expirarii termenului de acordare a facilitatilor se ajunge la o valoare a investitiei de 180 milioane dolari, investitorul va fi scutit in continuare de plata impozitului.
Cu siguranta ca facilitatile acordate capitalului strain au contat semnificativ in promovarea Poloniei, Ungariei si Cehiei in topul celor 20 de tari din lume ca tinta de investitii pentru marile companii multinationale, conform studiului realizat de firma de consultanta A.T. Kearney. In acest clasament, pe primul loc se situeaza Statele Unite, locul cel mai apreciat de investitori. Pe urmatoarele locuri se situeaza China si Brazilia, care au devansat in acest an Marea Britanie, considerata pana anul trecut cea de a doua tinta atractiva pentru investitori. Dupa ce vor adera la Uniunea Europeana, Ungaria, Cehia si Polonia nu vor mai putea sa mentina sistemul de facilitati fiscale pentru noile investitii. In lipsa acestora, principalul criteriu pentru alegerea destinatiei unei investitii va fi costul fortei de munca, capitol la care Romania este imposibil de concurat. Acest lucru nu este favorabil totusi tarii noastre, cresterea salariului mediu pe economie trebuind sa fie o prioritate pentru crearea unei piete interne stabile.
Investitorii nu scad
rata somajului
Pe masura ce Ungaria, Cehia si Polonia se apropie de integrarea in Uniunea Europeana, o parte dintre investitori se gandesc sa-si mute capacitatile de productie in locuri unde forta de munca este mai ieftina. In principal este vorba de acele investitii care necesita o forta de munca numeroasa, deci costuri mari de productie. Un exemplu il constituie ramura confectiilor si tricotajelor, capitol la care anul trecut am depasit pentru prima data Polonia, ca valoare a exporturilor in Uniunea Europeana. La fel se intampla si in alte domenii, ca industria grea sau cea a constructiilor de nave. Valoarea totala a investitiilor straine in Cehia s-a ridicat anul trecut la patru miliarde de dolari, in timp ce in Polonia, aceasta a atins nivelul de zece miliarde dolari. In Ungaria sunt inregistrate peste 15.000 de societati comerciale cu participare de capital strain, in timp ce in Romania exista doar 7.500. Dintre companiile cu participare straina inmatriculate la noi, peste 55% isi au sediul in Bucuresti, ceea ce demonstreaza lipsa de eficienta a programelor menite sa ajute zonele declarate defavorizate.
Cursa privatizarii declansate intre tarile candidate la integrarea in structurile UE a determinat oferirea spre vanzare a unor combinate metalurgice, mine neperformante, companii de telecomunicatii etc., simultan, in mai multe tari din fostul bloc sovietic. Supraoferta a redus preturile, ultimele tranzactii majore demonstrand acest lucru. In multe cazuri, numarul celor dornici sa cumpere, dar si sumele oferite, s-au situat cu mult sub asteptari. De exemplu, compania ceha de telecomunicatii – „Ceske Radiocumunikace” – a fost cedata la o valoare situata in jur de o treime din suma de 810 milioane dolari, conform estimarilor guvernului de la Praga. Pe de alta parte, banii obtinuti din privatizari au luat drumul sustinerii societatilor de stat sau pentru subventii. La fel s-a intamplat si la noi, Sidex fiind cedat la un pret extrem de mic. Si pentru Alro pretul de vanzare se va situa sub valoarea sa reala.
Pentru ca investitorii sa devina mai atrasi de zona est-europeana, pe langa stabilitatea legislativa si infrastructura, ar trebui sa se gaseasca si o mana de lucru specializata in domenii de varf. Insa sistemul de invatamant romanesc a ramas tributar vechilor traditii, pregatind otelari, mineri sau agricultori. Pe de alta parte, se constata o lipsa de mobilitate a muncitorilor est-europeni. Lipsa de locuinte din anumite zone limiteaza posibilitatea crearii de noi locuri de munca. Piata muncii din Romania nu ofera posibilitati de investitii in sectorul serviciilor. Veniturile reduse ale populatiei nu pot sa genereze profituri pentru companiile din sectorul tertiar. Astfel, investitiile straine sunt limitate la productia destinata in principal exportului, piata interna fiind putin atractiva.