Economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins.

Acest proiect este diferit față de modelul economic tredițional, care se bazeză pe modelul ,,ia-fă-consumă-aruncă” și se bazeză pe cantități mari de materiale și enerigie ieftină care să fie ușor accesibile. O altă parte pe care acest tip de economie îl combate este programarea uzurii, care se referă la conceperea unui produs pentru a avea o durată de viață limitată și încurajarea consumatorului să cumpere unul nou, strategie pentru care Parlamentul European a solicitat măsuri de combatere.

Enel împreună cu The European House au demarat un studiu cu numele de “Europa circulară: cum să gestionăm cu succes tranziția de la o lume liniară la una circulară”, din care a rezultat ca abordarea economiei circulare poate dezvolta o viziune pozitivă și pe termen lung pentru viitorul UE.

Studiul analizează cât de avansat este stadiul Economiei Circulare în Europa (27 de state membre UE și Regatul Unit al Marii Britanii), utilizând un model de analiză inovator, denumit Circular Economy Scoreboard, care ia în considerare toate dimensiunile macro ale fenomenului: datele de intrare sustenabile, sfârșitul ciclului de viață, prelungirea duratei de viață a produselor și a serviciilor, precum și creșterea intensității utilizării.

Studiul a analizat și beneficiile economice, sociale și de mediu pe care le aduce tranziția la un model de dezvoltare circular, în UE, precum și în Italia, România și Spania. În UE, Economia Circulară este corelată cu 300-380 miliarde de euro din PIB, 90-110 miliarde de euro investiții și până la 2,5 milioane de locuri de muncă, în  anul 2018

Dezvoltarea unei Economii Circulare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru a face Europa mai competitivă, modernizându-i economia, revitalizând industria și creând locuri de muncă, printr-o creștere sustenabilă și pe termen lung”, a precizat Francesco Starace, CEO și General Manager Enel

 

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.