Inclusiv investiţiile urbane şi vânzările de retail au scăzut de asemenea semnificativ, a anunţat luni Institutul de Statistică, sporind temerile că epidemia ar putea reduce la jumătate creşterea economiei chineze în primul trimestru din 2020, transmite Reuters, citată de agerpres.

În ceea ce privește producţia industrială a Chinei, aceasta a scăzut peste aşteptări, cu 13,5%, în perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu primele două luni din 2019, cel mai redus nivel din ianuarie 1990, când Reuters a început publicarea datelor. În decembrie, producţia industrială a crescut cu 6,9%.

Vânzările au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă au înregistrat și vânzările de retail. Acestea s-au diminuat cu 20,5%, faţă de un avans de 0,8% previzionat de analişti şi o creştere de 8% în decembrie, după ce consumatorii au evitat locurile aglomerate, cum ar fi mall-urile, restaurantele şi cinematografele.

Impactul epidemiei este sub control şi doar pe termen scurt, iar autorităţile vor întări măsurile de sprijin, pentru a atenua impactul şi a restabili creşterea activităţii economice, se arată în comunicatul Institutului de Statistică.

Inclusiv exporturile Chinei au scăzut cu 17,2% în primele două luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar analiştii avertizează că activitatea fabricilor ar putea să nu revină la normal până în aprilie, în tip ce redresarea încrederii consumatorilor va dura şi mai mult.