Cum spectacolul lipseste, multe echipe, chiar din Liga 1, se plang de faptul ca duc lipsa de sponsori. Principalele companii care „pompeaza” bani in fenomen la noi in tara sunt televiziunile, urmate la mare distanta de cateva case de pariuri online. Mai precis, opt din cele 14 echipe care evolueaza in sezonul 2018-2019 in Liga 1 sunt sponsorizate de agentii de pariuri, iar mai jos va prezentam si cateva sume incasate anual.#

O alta sursa de venit importanta ar fi fost cea din cupele europene, insa echipele romanesti sunt intr-o scadere vizibila si din acest punct de vedere, atat cand vine vorba de UEFA Europa League, dar mai ales de UEFA Champions League, unde o participare in faza grupelor iti poate aduce chiar peste 20 de milioane de euro.

Potrivit site-ului de analize sportive si recomandari de ponturi pariuri, cea mai bine platita echipa din Liga 1 este FCSB, asa cum probabil se astepta toata lumea. Sponsorul care apare pe tricoul ros-albastrilor este Netbet, iar compania vireaza in conturile echipei 500.000 de euro anual. De precizat faptul ca inainte de Netbet, pe tricourile echipei s-a aflat Sportingbet, iar suma era mai mare atunci, de 750.000 euro pe an, iar daca FCSB urma sa castige titlul primea si un bonus de 600.000 euro. Acesta lucru nu s-a intamplat insa pe perioada contractului.

De pe lista echipelor sponsorizate de case de pariuri nu lipseste nici CFR Cluj, campioana en-titre avand un contrract de publicitate cu Sportingbet, fostul sponsor al rivalilor de la FCSB, dupa cum spuneam. Universitatea Craiova are pe tricouri sponsorul Betano, aceeasi companie care sponsorizeaza si campionatul Ligii 1 in momentul de fata. Urmeaza apoi trei echipe sponsorizate de Superbet, iar acestea sunt Poli Iasi, FC Botosani si Gaz Metan Medias. Nou-promovatele Dunarea Calarasi si Hermannstadt completeaza lista, sponsori fiind Fortuna, respectiv Get’s Bet.

1. FCSB – NetBet
2. CFR Cluj – Sportingbet
3. Craiova – Betano
4. Poli Iasi – Superbet
5. FC Botosani – Superbet
6. Gaz Metan Medias – Superbet
7. Dunarea Calarasi – Fortuna
8. Hermannstadt – Get’s Bet

Lasand Liga 1 de-o parte, ne indreptam atentia si catre echipa nationala de fotbal, sponsorizata de Fortuna. Aceeasi agentie care sponsorizeaza Dunarea Calarasi (60.000 euro pe an), vireaza anual in conturile Federatiei Romane de Fotbal nu mai putin de 500.000 de euro. Plus de asta, agentia Casa Pariurilor este sponsor in Liga 2 si in Cupa Romaniei.

Faptul ca echipele romanesti nu reusesc sa atraga sponsorizari mai mari se vede si in performantele sportive ale echipelor din ultimii ani. Pentru a face o comparatie cu fotbalul de top din Europa, va prezentam top 10 sponsorizari la nivel european pentru echipele de fotbal:

1. Manchester United – Chevrolet, 70 de milioane de euro anual
2. Chelsea – Yokohama Tyres, 55m
3. Barcelona – Rakuten, 55m
4. Arsenal – Fly Emirates, 37m
5. Bayern Munchen – Telekom, 33m
6. Real Madrid – Fly Emirates, 32m
7. PSG – Fly Emirates, 28m
8. Liverpool – Standard Chartered, 27m
9. Manchester City – Etihad Airways, 27m
10. Tottenham – AIA, 22m