Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat că trebuie să fim toţi oameni responsabili şi să recunoaştem eşecul liberalizării pieţei de energie. În opinia sa, Parlamentul și Guvernul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluţii care să genereze declinul preţurilor. El a arătat că nu poţi să continui să crezi că economia va creşte atât timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare faţă de anul trecut.

Într-o intervenție avută joi seara, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a apreciat că nici în prognoza pe care o are și nici în estimările Băncii Centrale Europeane şi Băncii Naţionale a României, nu ne aflăm într-o situaţie de intrare în recesiune, dacă ne facem temele.

Ministrul de Finanțe cere soluţii care să genereze declinul preţurilor

„Guvernul şi Parlamentul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluţii care să genereze declinul preţurilor, dacă nu o ajungere la un nivel sustenabil pentru economie pe termen mediu şi lung. Nu poţi să continui să crezi că economia îşi creşte atâta timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare decât anul trecut.

Şi atunci da, putem să fim în zona despre care vorbea Florin Cîţu (privind o posibilă recesiune n.r.) , dar nu vom fi în acea situaţie dacă vom fi toţi oameni responsabili şi să ne recunoaştem eşecul: e un eşec al liberalizării pieţei de energie. La momentul acesta eu îl definesc ca un eşec. Pe de altă parte, de ce se vine acum cu o măsură peste ceea ce există, plafonarea şi compensarea? Pentru că am avut un eşec de reglementare”, a spus Adrian Câciu, la Digi 24.

Câciu: Trebuie să stopăm creşterea preţului la energie

Ministrul de Finanțe a apreciat că dacă nu faci nimic, crizele vin peste tine, pentru că de fapt crizele se întâmplă atunci când tu nu faci nimic.

„Dar noi facem, sunt mai multe componente pe care acţionăm. În faza unu, o să avem săptămâna viitoare o Ordonanţă prin care atenuăm pierderea puterii de cumpărare la cetăţeni şi la economie cauzată de preţul la energie. În paralel, trebuie să acţionăm anticiclic, adică să reducem, să stopăm creşterea preţului la energie. Dincolo de creşterea preţului la energie, care e un val să zicem importat, se întâmplă în Europa, avem şi nişte chestiuni care sunt interne”, a explicat Adrian Câciu.

În context, trebuie subliniat că Florin Cîțu a declarat, în urmă cu o zi, faptul că este posibil ca România să intre în recesiune dacă inflația „accelerează rapid și dobânzile cresc rapid”.