Pilula Merck, numită Molnupiravir, așteaptă aprobarea guvernului SUA. Gigantul american spune că pastila ar putea reduce riscul de spitalizare și deces cu 50%. Și, spre deosebire de un alt medicament antiviral deja aprobat de FDA, care necesită injecție, Merck spune că medicamentul său se poate administra pe cale orală pentru a proteja de severitatea bolii.

Deși vaccinurile împotriva COVID-19 sunt extrem de eficiente, milioane de americani nu au fost vaccinați. Potrivit unui raport din septembrie al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, persoanele nevaccinate au șanse de peste 10 ori mai mari să fie spitalizate și să moară din cauza bolii, spre deosebire persoanele complet vaccinate, potrivit Cnet.com.

Ce știm despre medicamentul antiviral de la Merck

Medicamentele antivirale nu vor înlocui nevoia de vaccinuri. Oficialii din domeniul sănătății consideră că vaccinurile și medicamentul antiviral vor contribui la ținerea sub control a infecțiilor. Vaccinurile previn infectarea și reduc severitatea bolii dacă ne infectăm. Antiviralul poate reduce efectele bolii, indiferent de starea de vaccinare.

Pastila celor de la Merck ar putea deveni primul medicament antiviral aprobat administrat pe cale orală și se poate cumpăra pe bază de rețetă.

Un studiu cu Molnupiravir a redus riscul de spitalizare sau deces cu 50% atunci când a fost administrat pacienților adulți testați pozitiv cu COVID-19, potrivit Merck.

Când va fi disponibilă pilula

Medicamentul ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului 2021, dacă autoritățile federale de reglementare nu pun anumite piedici, scrie The New York Times.

Pe 11 octombrie, Merck a solicitat o autorizație de utilizare de urgență a medicamentului său la FDA. În așteptarea aprobării, Merck a spus că se așteaptă să producă 10 milioane de cutii până la sfârșitul anului 2021.

Un comitet consultativ al FDA se va reuni pe 30 noiembrie pentru a lua în considerare autorizația de utilizare în caz de urgență.

Ce se știe despre efectele secundare

Potrivit companiei Merck, studiile au arătat că nu există efecte secundare grave ale medicamentului, iar incidența reacțiilor adverse a fost comparabilă între grupul care a luat Molnupiravir și grupul care a luat placebo.

Cum se va administra

Administrarea Molnupiravir se va face de două ori pe zi, timp de cinci zile. Guvernul SUA vrea să achiziționeze 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir pentru a le oferi gratuit dacă și când vor fi aprobate, așa cum face acum cu cele trei vaccinuri de la Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson.