Încă de la finalul anului 2018, de când s-a adoptat OUG 114, s-a modificat legislația pensiilor private astfel încât cei care nu vor să mai contribuie deloc la pilonul II de pensii, să aibă posibilitatea să contribuie doar la Pilonul I, adică la stat. Doar că nu s-a putut face nicio cerere în acest sens, în lipsa unei proceduri.

„O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată”, scrie, mai exact în Legea nr. 411/2004, modificată prin ordonanță la finele lui decembrie 2018.

Modalitatea prin care se poate cere încetarea plății CAS-ului unei părți din contribuție la Pilonul II, este cuprinsă în Norma ASF nr. 4/2019. Documentul cuprinde modelul de cerere pe care contribuabilul trebuie să o completeze și să o depună la administratorul de pensii private la care are contul deschis.

În urma depunerii cererii, schimbarea se va produce chiar în luna respectivă. Acea porțiune din CAS va ajunge chiar din luna în care se face cererea la Pilonul I de pensii. De notat faptul că nu toți contribuabilii vor putea să ceară retragerea de la Pilonul II, ci doar cei care au contribuit măcar cinci ani acolo, scrie Avocatnet.ro.