Pe măsură ce trecem de o anumită vârstă, metabolismul tinde să încetinească, făcând mai dificilă menținerea unei greutăți corporale sănătoase și procesarea nutrienților din alimente.

Acest lucru se datorează unor factori ca scăderea masei musculare, modificări hormonale și niveluri mai scăzute de activitate fizică. Evitând alimentele procesate și concentrându-ne pe cele integrale, am putea avea un metabolism mai rapid, potrivit Shefinds.

Alimentele procesate au devenit un element de bază în dieta multor oameni. Din păcate, aceste tipuri de alimente pot afecta metabolismul pe termen lung.

Experții în nutriție spun că cerealele cu zahăr și alimentele congelate sunt principalii vinovați când vine vorba de metabolism.

Cerealele foarte procesate, pline de zahăr

Cerealele foarte procesate, cum ar fi fulgii de porumb, ar trebui eliminate din alimentație, mai ales dacă doriți să reduceți carbohidrații și zahărul. Acest aliment preferat de mulți la micul dejun are o valoare nutritivă foarte scăzută.

Cerealele conțin de obicei foarte puține fibre sau proteine.

”Corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a digera și a absorbi aceste tipuri de alimente”, spune dieteticianul Dana Hunnes, adăugând că acest lucru poate fi rău pentru metabolism.

Nu doar că cerealele nu au valoare nutritivă, dar conțin și mult mai mult zahăr decât are nevoie organismul. Consumul regulat de cereale cu zahăr poate duce la probleme precum inflamație, creștere în greutate și multe altele.

„Cerealele procesate sunt cele mai bogate în zahăr”, avertizează ea. „Chiar și cerealele care se presupune că au conținut „scăzut de zahăr” sunt, de fapt, pline de îndulcitori adăugați”, explică medicul.

Acest lucru poate duce la o creștere a zahărului din sânge și a nivelurilor de insulină.

Produsele tip fast-food

Produsele tip fast-food pot distruge, in timp, metabolismul.

”Mâncărurile fast-food sunt făcute cu cantități mari de grăsimi, sodiu și uleiuri nesănătoase. Acest lucru poate duce, in timp, la creșterea în greutate, obezitate, boli cardiovasculare, boli de inimă și accident vascular cerebral”, spune ea.

Ingredientele din mesele fast-food sunt, de asemenea, extrem de procesate și rafinate.

Alături de alte alimente procesate, și cele tip fast-food sunt bogate în grăsimi nesănătoase, cum ar fi grăsimi trans și grăsimi saturate. Aceste tipuri de grăsimi pot crește nivelul de colesterol și contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă și a altor probleme de sănătate. De câte ori este posibil, alegeți opțiuni mai sănătoase, cum ar fi o salată.

Alimentele congelate

Aceste alimente sunt sărace în nutrienți și bogate în calorii goale. Asta înseamnă că furnizează foarte puține, sau deloc, vitamine, minerale și alți nutrienți de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. În schimb, sunt bogate în aditivi care nu au valoare nutrițională, dar pot contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate.

Condiția ca alimentele congelate să fie sănătoase este ca ele să fi fost supuse corect congelării rapide și să conțină cât mai puțini aditivi. Totodată, congelarea obișnuită nu garantează eliminarea completă a unor bacterii.