Este obligatoriu în toată România! Cine nu respectă legea va primi imediat amendă. Termenul limită este 30 iunie

Mai precis, premierul a cerut aplicarea legii pentru combaterea ambroziei. Potrivit explicației oferite de Nicolae Ciucă, este necesară o „o abordare anticipativă”, deoarece „mulți români suferă din cauza acestei plante”.

„Trebuie o abordare anticipativă. Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante. O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există și măsuri care trebuie luate în acest sens.

Ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități în domeniu, să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii și a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”, a spus Nicolae Ciucă în ședința de guvern de joi, 16 iunie.

Legea 62/2018 arată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

Cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi, începând cu 16 iulie

Potrivit legii nr. 62 din 9 martie 2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. Toți proprietarii de astfel de terenuri sunt obligați să elimine planta până la data de 30 iunie.

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia”, se arată în textul de lege.

Autoritățile vor face controale pentru a verifica starea terenurilor, în două perioade.

În prima perioadă, cuprinsă între 1 și 15 iulie, se pot da numai avertismente proprietarilor de terenuri. În schimb, în a doua perioadă, cuprinsă între 16 iulie și 31 octombrie, se pot da amenzi celor care n-au respectat avertismentele primite.

A doua perioadă coincide cu sezonul de înflorire al plantei, atunci când persoanele cu alergii au acele mai mari probleme.