Rovinieta este obligatorie în România. Toți șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri din afara localității de domiciliu sunt obligați să plătească această taxă. În caz contrar, riscă să fie sancționați conform legii.

În 2022, Rovinieta poate să fie plătită atât la benzinării, cât și online sau prin SMS. Plata prin SMS se poate realiza simplu la numărul 7500. De asemenea, o altă metodă simplă este plata la benzinării, însă cei care nu au suficient timp la dispoziție pot opta și pentru plata online.

Pentru a plăti online Rovinieta, este nevoie de crearea unui cont pe platforma electronică www.erovinieta.ro. Acolo, șoferii pot să completeze toate datele mașinii și pot plăti cu cardul bancar.

Cum se plătește online Rovinieta?

Contul  pentru plata online a Rovinietei se face prin introducerea unor date precum adresa de e-mail, care va fi folosită pentru logare, parola stabilită și numărul de telefon al utilizatorului.

După crearea contului, pe adresa de mail se va primi un mesaj de activare, dar și link-ul de logare, următorul pas fiind înregistrarea autoturismului pentru care se face plata. La final, în secțiunea ”Achită Rovinieta” se selectează perioada pe care aceasta va fi plătită, dar și datele autoturismului, apoi se finalizează plata, scrie avocatnet.ro.

Menționăm faptul că Rovinieta poate fi plătită pentru o perioadă de o zi, șapte zile 30 de zile, 90 de zile sau un an de zile. O excepție de la această regulă o fac mașinile de marfă, de până la 3,5 tone, care pot cumpăra rovinietă pentru cel puțin șapte zile.

În ceea ce privește tarifele pentru Rovinietă, acestea pornesc de la 14,83 de lei în cazul unei mașini și pot ajunge și la 1.210 euro, adică echivalentul 5.982 de lei,  în cazul camioanelor de peste 12 tone, cu minimum patru axe, pentru o perioadă de un an de zile.

Ce amenzi riscă cei care nu au Rovinieta valabilă?

În cazul mașinilor mici, rovinieta pentru șapte zile costă 14.83 de lei, în timp ce pentru 30 de zile, șoferii au de achitat 34,61 de lei. Pentru o perioadă de 90 de zile, Rovinieta costă 64,27 de lei, în timp ce pentru un an de zile, prețul este de 138,43 de lei.

Persoanele care nu plătesc Rovinieta și sunt surprinse de camerele de supraveghere din trafic pot ajunge să plătească amenzi destul de mari. Conform legii, pentru lipsa Rovinietei valabile, sancțiunile pornesc de la 250 de lei și pot ajunge până la 4.500 de lei.

Cele mai mici amenzi se acordă autoturismelor și sunt cuprinse între 250-500 de lei, iar amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport marfă, care ajung la 3.000-4.500 de lei.