Bruxelles-ul vrea să pună piciorul în prag în relația cu companiile multinaționale. Europarlamentarii apreciază că marile companii evită să plătească taxe în Europa, folosind diverse scheme specifice, care afectează bugetele țărilor unde acționează.

Eurodeputaţii îndeamnă statele UE să cadă de acord rapid asupra regulilor care să oblige companiile multinaţionale să-şi dezvăluie public profitul şi impozitul plătit în fiecare ţară. Potrivit acestora, aceste companii foarte mari nu plătesc impozit cât ar trebui, crează sisteme fictive, astfel încât să-şi poată reduce sarcina fiscală. Deputaţii europeni critică şi poziţia Consiliului European care, în opinia lor, tergiversează punerea în practică a unei impozitări corecte şi a unei concurenţe loiale.

„Comisia Europeană a făcut încă din 2016 o propunere privind publicarea informaţiilor legate de impozitele plătite în fiecare ţară de către întreprinderile mari, iniţiativă care a înregistrat puţine progrese în cadrul Consiliului. În urmă cu doi ani şi Parlamentul şi-a stabilit propria poziţie şi de atunci aşteaptă să înceapă negocierile cu celălalt colegislator al UE. Propunerea vizează marile companii multinaţionale cu o cifră de afaceri la nivel mondial de cel puţin 750 de milioane de euro. Regulile ar introduce o cerinţă pentru ca aceste companii să facă publice informaţii despre cât au câştigat şi cât impozit au plătit în fiecare ţară din spaţiul comunitar.
Eurodeputaţii susţin că publicarea informaţiilor ar stimula transparenţa şi ar descuraja companiile să trasfere profiturile pe care le-au obţinut în întreag lume către regimuri cu impozite mici, în încercarea de a evita impozitarea echitabilă. Eurodeputaţii consideră că lipsa de transparenţă a modului în care îşi plătesc impozitele multinaţionalele afectează firmele mici.”, tramsmite un corespondent RADOR.