O lingură de zahăr deschide calea către bateriile viitorului. Descoperire de senzație

Ingredientul-minune al bateriilor este o lingură de zahăr. Vehiculele electrice, telefoanele mobile și alte produse electronice de larg consum utilizează în principal baterii litiu-ion din anii 1990. Sunt fabricate din materiale toxice, precum cobalt, nichel și mangan.

Din fericire, există o alternativă; bateriile cu litiu-sulf folosesc materiale mai ieftine, capabile să stocheze de două până la cinci ori mai multă energie pe kilogram decât cele cu litiu-ion. Dar există o problemă: acestea se degradează rapid prin procesul de reîncărcare.

Acum, o echipă de la Universitatea Monash a anunțat că a găsit o modalitate de a produce baterii litiu-sulf care pot fi suficient de robuste pentru a fi reîncărcate de 1.000 de ori. Cercetarea lor a fost publicată în revista Nature Communications.

Un prototip de baterie capabil să stocheze de două până la trei ori mai multă energie decât o baterie litiu-ion

În plus, ei susțin că fabricarea bateriilor care au ca ingredient zahărul costă mult mai puțin decât echivalentele litiu-ion. Bateriile ar oferi vehiculelor electrice o autonomie dublă.

În urma acestei descoperiri, echipa Monash crede că poate dezvolta un prototip de baterie capabil să stocheze de două până la trei ori mai multă energie decât o baterie litiu-ion de aceeași dimensiune. Un EV cu o astfel de baterie ar putea călători între Sydney și Melbourne (aproximativ 900 km) cu o singură încărcare.

Sursă foto: Dreamstime