ANAF a început să trimită notificări către contribuabilii care nu au utilizat sistemul RO e-Factura. Pe rețelele de socializare, astfel de informații sunt postate pentru a informa publicul.

În unele cazuri, este vorba despre firme care au raportat facturile cu întârziere, având indexul aferent. În aceste cazuri, notificarea este mai mult o informare.

Conform notificării, emisă pe baza datelor din luna ianuarie 2024, contribuabililor li se aduce la cunoștință că nu au raportat în Sistemul Național de Facturare Electronică – RO e-Factura.

Termenele limită pentru transmiterea e-Factura

În plus, documentul transmis menționează termenele limită pentru transmiterea facturilor. De menționat că, momentan, până la 31 martie, nu se aplică amenzi. Cu toate acestea, există discuții la nivelul Ministerului Finanțelor privind o posibilă prelungire a termenului până la 31 mai. Cu toate acestea, până în prezent nu a fost adoptat și publicat un act normativ în Monitorul Oficial în acest sens.

Începând cu data de 1 aprilie 2024, ANAF va aplica sancțiuni pentru netransmiterea facturilor conform prevederilor legale.

„Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii.

Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătățiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback.

Dovadă că reprezentanții mediului de afaceri au participat la ședințele noastre și au venit cu propuneri valoroase, care s-au și implementat de-a lungul timpului”, transmitea ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, în urmă cu câteva zile.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Care sunt amenzile aplicate de ANAF

Pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, lipsa declarației este considerată o contravenție. ANAF o va sancționa cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.

Pentru contribuabilii încadrați în categoria celor mici și mijlocii, amenda este în cuantumul cuprins între 2.500 lei și 5.000 lei.

Contribuabilii cu o dimensiune mai mică decât cei mijlocii vor primi o amendă cuprinsă între 1.000 lei și 2.500 lei.

Utilizarea e-Facturii a devenit obligatorie de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2024, utilizarea e-Facturii a devenit obligatorie pentru toate entitățile comerciale, inclusiv pentru firme, PFA-uri și ONG-uri. Aceste entități sunt necesitate să declare facturile prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) sau utilizând alte software-uri oferite de diferite companii.

Dacă utilizați un astfel de program, este probabil să fiți familiarizat cu un buton special în platformă, desemnat ca „e-Factura”.

Conform reglementărilor, termenul limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, însă nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emisie a facturii stabilit de Codul fiscal, care este data de 15 a lunii următoare.