Preţurile la benzină şi motorină cresc pe zi ce trece, iar şoferii pleacă din benzinării cu portofelele tot mai goale.

La nivel european, România stă foarte bine la capitolul preţuri la combustibili

Cu toate acestea, dacă privim la nivel european, ar trebui să ne considerăm norocoşi. România este a doua țară cu cea mai ieftină benzină din Europa, indică cel mai recent Buletin Petrolier Săptămânal al UE, emis pe 4 octombrie 2021.

Potrivit datelor de la nivel european, cea mai ieftină benzină Euro-Super 95 de pe continent este în Bulgaria: 1,14 euro/litru. România este pe locul al doilea cu 1,23 euro/litru, iar locul al treilea este împărţit de Slovenia şi Polonia, cu 1,28 euro/litru.

La capătul celălalt al clasamentului european, şoferii europeni care trebuie să plătească cel mai mult pentru un plin de benzină sunt cei din Danemarca. Un litru costă acolo 1,77 euro. Urmează apoi Finlanda, cu 1,74 euro/litru şi Suedia şi Grecia, ambele cu 1,71 euro/litru.

Benzina şi motorina s-au scumpit foarte mult în ţara noastră

Aceste date nu-i încălzesc însă prea mult pe şoferii din România. În ţara noastră, carburanţii au atins valori record pentru ultimii şapte ani, iar benzina premium a depăşit deja 7 lei/litru.

Un litru de benzină premium se vinde cu preţuri cuprinse între 6 lei şi 14 bani şi 7 lei şi 7 bani, transmiteau, joi, stirileprotv.ro.

Benzina standard se găseşte la preţuri situate între 5,99 şi 6,42 lei/litru.

Motorina standard a ajuns să coste şi 6,26 lei/litru, în timp ce versiunea premium e cuprinsă între 6,23 şi 6,76 lei/litru.

Aceste majorări au fost determinate de creşterea continuă a barilului de petrol, care a ajuns acum să se tranzacţioneze la bursa de la Londra cu 81 de dolari, faţă de 50 de dolari cât era la început de an. Analiştii spun că barilul ar putea ajunge aproape de 100 de dolari la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că şi carburanţii se vor scumpi iarăşi.