Platforma Aerlive măsoară calitatea aerului în zece puncte din Bucureşti.

„Platforma îşi propune pentru 2020 să ajungă la cel puţin 50 de senzori integraţi. În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentraţia medie zilnică de PM10 a depăşit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate staţiile de monitorizare. Cele mai multe depăşiri – 11 zile – au fost înregistrate la staţia Calea Moşilor, iar cea mai mare depăşire a limitei a fost înregistrată la staţia Piaţa Sudului, staţia măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)”, se arată într-un comunicat de presă.

VEZI AICI HARTA LIVE

Datele obţinute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de staţia care înregistrează cele mai mari depăşiri, la nivelul oraşului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 şi >100 şi, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.

„În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 şi PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora şi datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 şi dioxid de sulf SO2”, se precizează în comunicat.

Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa şi se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depăşiri constante ale cantităţilor de particule fine în mişcare aflate în aer (PM10, PM2,5), dar şi pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului conform legii.

Principalele cauze ale poluarii atmosferice cu PM10 si PM 2,5 în Bucureşti sunt: traficul rutier (numărul tot mai mare de maşini existente în Capitală: 1,3 milioane înmatriculate în Bucureşti în octombrie 2017, plus maşinile care tranzitează oraşul, plus cele înregistrate în alte localităţi.