Chiar înainte ca trupele lui Putin să invadeze Ucraina, economia globală era încovoiată de o serie de sarcini: inflație în creștere, blocarea lanțurilor de aprovizionare și scăderea prețurilor acțiunilor, potrivit Globalnews.

Criza din Ucraina nu a făcut decât să crească toate aceste amenințări și a complicat soluțiile potențiale.

„Ne aflăm de fapt pe un teritoriu neexplorat”, spune Clay Lowery, vicepreședinte executiv la Institute of International Finance, un grup comercial al băncilor globale. „Știm că există consecințe pe care nu le putem prevedea acum”.

Rusia și Ucraina, importanți exportatori de energie, metale prețioase, grâu

Deocamdată, daunele aduse economiei globale par să fie relativ ușoare, fie și pentru că Rusia și Ucraina nu sunt puteri economice. Dar sunt importanți exportatori de energie, metale prețioase, grâu și alte mărfuri, cele două state reprezentând împreună mai puțin de 2% din PIB-ul lumii.

Majoritatea economiilor mari au o expunere limitată la comerțul cu Rusia: pentru SUA ea reprezintă 0,5% din comerțul total. Pentru China, în jur de 2,4%.

Efectele asupra SUA, Chinei și a majorității statelor în curs de dezvoltare ar trebui să fie limitate

Cu excepția unei escaladări majore a războiului, care nu este imposibilă, ”efectele asupra SUA, Chinei și a majorității statelor în curs de dezvoltare ar trebui să fie limitate”, a spus Adam Slater, economist la Oxford Economics. El prevede o scădere de doar 0,2% a PIB-ului global în acest an.

Cu toate acestea, Rusia este un furnizor important de petrol, gaze naturale și metale, iar prețurile mai mari ale acestor mărfuri vor provoca, cu siguranță, daune economice în întreaga lume. Europa se bazează pe Rusia pentru aproape 40% din gazele sale naturale și pentru 25% din petrolul său.

Pentru continentul european, războiul din Ucraina a sporit semnificativ probabilitatea unei inflații fulgerătoare, a unui alt regres economic sau ambele.

Vremuri grele pentru Europa

Datorită dependenței sale de gazul rusesc, economia Europei este acum în pericol. Prețurile gazelor naturale au crescut cu 20% după începutul războiului, pe lângă creșterile anterioare, iar acum sunt de aproximativ șase ori mai mari decât erau la începutul anului. Șocul prețului gazelor va duce la o inflație mai mare și la facturi mai mari la utilități.

Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, a remarcat că Rusia și Ucraina produc împreună 70% din tot neonul din lume, esențial în fabricarea semiconductorilor. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru că producătorii de automobile se confruntă deja cu o penurie de semiconductori.

Când Rusia a anexat Crimeea, în urmă cu opt ani, prețurile neonului au crescut cu 600%, dar Zandi amintește că producătorii de cipuri au început de-atunci să stocheze neon și au căutat alternative la livrările rusești.

De asemenea, Rusia și Ucraina furnizează împreună 13% din titanul de pe tot globul, care este folosit pentru fabricarea avioanelor, și 30% din paladiu, care este folosit la mașini, telefoane mobile și plombe dentare. Rusia este, de asemenea, un mare producător de nichel, necesar în fabricarea bateriilor pentru mașini electrice.

Ucraina și Rusia reprezintă 30% din exporturile mondiale de grâu și 19% din cele de porumb

Ucraina și Rusia reprezintă 30% din exporturile mondiale de grâu, 19% din cele de porumb și 80% din uleiul de floarea soarelui. O mare parte din mărfurile rusești și ucrainene se îndreaptă spre țări sărace și instabile precum Yemen și Libia.

Amenințarea la adresa fermelor din estul Ucrainei și o întrerupere a exporturilor prin porturile Mării Negre ar putea reduce aprovizionarea cu alimente tocmai când prețurile au ajuns la cele mai ridicate niveluri din 2011, iar unele țări se confuntă deja cu o penurie de alimente. „Grâul, porumbul, uleiul, orzul, făina sunt extrem de importante pentru securitatea alimentară”, a explicat Zandi „mai ales în părțile mai sărace ale globului”.