Spania trece printr-o perioadă extrem de dificilă. Potrivit Reuters, economia țării a înregistrat în 2020 cea mai abruptă contracție înregistrată vreodată. De asemenea, potrivit sursei citate, restricțiile din ce în ce mai dure impuse de la începutul anului sugerează că așteptările unei reveniri puternice în 2021 ar trebui să fie temperate

Mai exact, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) comunicate vineri, produsul intern brut a scăzut cu 11% anul trecut, pe măsură ce veniturile din sectorul turistic au scăzut.

De menționat este faptul că aceasta a fost mai mult decât scăderile din cei cinci ani din perioada crizei financiare globale care a început în 2008, iar istoricii spun că este cea mai abruptă scădere de la războiul civil din Spania din 1936-39.

Când și-ar putea reveni Spania

Totuși, o redresare modestă a venit în ultimele trei luni, când cheltuielile mai mari au crescut PIB-ul cu 0,4% față de trimestrul anterior, depășind scăderea de 1,5% așteptată de analiștii chestionați de Reuters.

Dar, de atunci, un al treilea val de contagiune s-a răspândit în toată Europa și, la fel ca mulți dintre vecinii săi, Spania a introdus restricții suplimentare.

În același timp, Guvernul spaniol proiectează o revenire a PIB-ului de 7,2% în acest an, peste previziunile analiștilor care săptămâna trecută și-au redus estimările la 6,3% de la 6,5%. Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile la 5,9% și a avertizat că recuperarea zonei euro va fi mai lentă decât a altor economii avansate, inclusiv Statele Unite și Japonia.

De menționat este faptul că, în 2020, un an în care călătoriile globale au fost reduse dramatic, turismul a reprezentat doar 4% -5% din PIB, față de 12% în 2019.

În ceea ce privește agricultura, acesta a fost singurul sector economic care s-a extins, crescând cu 4,7%. Cheltuielile publice au crescut cu 4,5%, cea mai mare rată din 2008, în timp ce consumul privat a scăzut cu 12,4%.

Spre deosebire de alte țări din Europa, între martie și iunie 2020, Spania a impus unul dintre cele mai dure blocaje din Europa, ceea ce a determinat o scădere a activității economice în al doilea trimestru cu 17,9%.