La două zile după întrevederea de la Minsk între Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, Kievul denunţă o invazie a trupelor ruseşti în sud-estul ţării, precum şi ocuparea unor regiuni de la graniţa cu Rusia. La rândul ei, Alianţa Nord-Atlantică acuză Moscova de escaladarea conflictului şi prezintă imagini din satelit, care ar dovedi că soldaţii ruşi, dotaţi cu armament modern, operează, deja, pe teritoriul ucrainean.

Între timp, în Europa se înmulţesc cererile de sancţionare şi mai aspră a Rusiei. La toate acuzaţiile care i se aduc, Moscova reacţionează în cel mai cinic mod cu putinţă: dezminte totul şi susţine că este vorba despre o problemă internă a Ucrainei.

Rusia s-a folosit în ultimele luni de această tactică perfidă, care a copleşit Occidentul. În vreme ce face, în mod oficial, apel la pace, Kremlinul duce, încă din luna martie, un război nedeclarat împotriva Ucrainei. După operaţiunea de anexare a Crimeei, de mare succes pentru ruşi, Moscova a început destabilizarea Ucrainei. Din interese de ordin intern şi extern, Rusia nu îşi doreşte o Ucraină europeană.

Acestă nouă formă asimetrică de întreţinere a unui război – de tip Guerilla 2.0 – are la bază o sumedenie de tactici: utilizarea de mercenari şi voluntari, instruiţi sau conduşi de soldaţi profesionişti, operaţiuni speciale secrete şi un sofisticat război informaţional.

Multă vreme, Vestul n-a dorit să vadă ceea ce se întâmplă între Rusia şi Ucraina, printre altele şi pentru că nimeni nu are interesul de a intra în conflict cu Moscova, cu atât mai puţin într-o confruntare militară. În plus, niciun politician responsabil nu a dorit să tensioneze suplimentar situaţia din regiune prin utilizarea termenului de "război". De asemenea, nu trebuie uitat că, formal, atât preşedintele, cât şi guvernul ucrainean vorbesc despre o "operaţiune anti-teroristă".

Însă, când însuşi şeful separatiştilor confirmă faptul că între 3.000 şi 4.000 de soldaţi ruşi – aflaţi, chipurile, în concediu – luptă alături de separatişti, devine şi mai clar faptul că Rusia duce cu ajutorul separatiştilor un război împotriva Ucrainei. Informaţiile despre soldaţi ruşi ucişi în Ucraina sunt din ce în ce mai greu de ascuns în Rusia.

Amestecul tot mai evident al Rusiei în Ucraina forţează Europa să intervină. Însă, contrar unora dintre ucraineni, Europa şi NATO nu vor interveni militar în acest conflict. Europa poate în schimb să utilizeze mecanismul sancţiunilor, care nu face decât să amplifice şi mai mult spirala violenţelor. Conducerii ruseşti trebuie să i se spună categoric că războiul şi violenţa nu au voie să devină un mod de a face politică în Europa. Este bine că în acest context, chiar în Rusia, se înmulţesc cei care se declară împotriva felului în care acţionează Kremlinul.