Gigantii Intel si Microsoft plaseaza in centrul casei digitale PC-ul, dar Gartner crede ca playerul DVD va fi centrul nevralgic al retelei inteligente peste cinci ani. Astazi destinat lecturii si inregistrarilor de discuri, acest echipament are un viitor care promite, fiind destinat sa devina veritabil server multimedia in locuinte.Institutul american prevede o convergenta intre playerele DVD dotate si cu functie de inregistrare si decodoarele de televiziune prin cablu sau satelit. In case, va exista un singur echipament pentru a viziona filme, a asculta CD-urile audio si a receptiona programele TV. Iar DVD playerul conectat la Internet va permite descarcarea continutului video sau muzical de pe web si-l va putea stoca pe hard-disk-ul intern. Aceste fisiere pot fi apoi citite pe reteaua domestica, transferate spre un player portabil digital sau inregistrate pe CD sau DVD. Multifunctionalele acestea capabile de minuni vor fi comercializate pe scara larga in 2010.


Si in Romania tendinta aceasta se manifesta deja. In primavara trecuta, Altex a lansat Davio Media Center, sistem home entertainment integrat. Produsul inglobeaza cele mai performante facilitati oferite de tehnologia digitala, care pot fi accesate prin intermediul unei singure telecomenzi.
“Trebuie tinut cont ca DVD playerul a evoluat si i s-a adaugat redare MP3, JPG sau, mai nou, Divx si scriere direct pe DVD”, spune Alexandru Cirlan, marketing manager la Flamingo. Asta insa il apropie mult de PC: “Trendul actual este spre calculatoare multimedia, ce vor ocupa un loc central in sufragerie, functionand ca server multimedia (va stoca poze, filme, muzica) si de pe care se va putea rula in orice camera a casei semnalul respectiv, video, audio sau mixt.” Are toate facilitatile unui DVD/Divx player/recorder, si in plus are atributele pe care le gasim doar la PC: permite rularea de jocuri, navigarea pe internet, tiparire, conectare in retea. “Produsul care inglobeaza toate aceste facilitati este un hibrid, insa mult mai aproape de un calculator din punctul de vedere componentei, decat de un DVD player, explica Cirlan, dar ca design, influenta e clar venita din zona HiFi, acesta semanand cu traditionalele statii de amplificare, DVD/CD playere.” Acest produs face deja pasi uriasi spre toate casele romanilor.
“In urma cu ceva ani, se achizitiona un simplu DVD player, sunetul fiind redat de difuzoarele televizorului, insa astfel se rata tocmai principala calitate a DVD-ului: sunet de calitate pe 5.1 canale”, spune Cirlan. “Acum, DVD-playerele sunt achizitionate impreuna cu boxe, intr-un sistem dedicat si perfect echilibrat – sistemele Home Cinema/Theatre.”

“Produsul care inglobeaza toate aceste facilitati este un hibrid. Ca design, cu influenta HiFi, seamana cu traditionalele statii de amplificare, DVD/CD playere.”Alexandru Cirlan,
marketing manager Flamingo
Trendul folosirii calculatoarelor ca univers multimedia complet este deosebit de accelerat. “Practic, nu mai exista calculator care sa se vanda fara boxe, multe dintre ele in sistem 5.1 Placile de baza includ ca standard sunet 5.1 de mai multi ani si chiar mai mult: deja au aparut sisteme ca Maestro Digital Center, care includ interfete de sunet si video de foarte buna calitate, special construite pentru a servi ca centru multimedia audio si video. Sistemul are o interfata usor de folosit, prin care se metamorfozeaza in calculator, DVD player, audio player sau televizor. Totul este usor accesibil: se poate folosi si o telecomanda, nu doar mouse si tastatura.


Explicatia faptului ca DVD-playerele castiga teren este usurinta de folosire. PC-ul presupune sa stam asezati la un birou cu fata spre el. Este mai greu de utilizat si mai putin fiabil decat echipamentele electronice multimedia destinate publicului larg.Facilitati ale sistemului


• Vizionarea si inregistrarea emisiunilor TV, programarea inregistrarii programelor preferate

• Transferul ulterior al inregistrarii pe suport CD/DVD, navigarea directa pe inregistrarea live (imagine stop-cadru, derulare inainte sau inapoi)


• Ghidul programelor TV disponibil online


• Vizionarea filmelor in orice format si de pe orice suport media digital si inregistrarea lor pe orice mediu de stocare (CD, DVD +/-RW, carduri de memorie, USB flash)


• Receptia programelor radio FM si a posturilor de radio difuzate pe internet


• Redarea si inregistrarea CD-urilor, DVD-urilor si a altor formate de fisiere audio


• Vizualizarea directa a fotografiilor in format digital prin intermediul cititoarelor de carduri incluse

• Rularea diverselor jocuri compatibile


• Navigare directa pe internet (cu ajutorul telecomenzii sau al tastaturii si al mouse-ului incluse)

• Toate facilitatile oferite de un computer performant, dotat cu o configuratie moderna.

Stiri


40 de hotspoturi Zapp


Cartelele preplatite Zapp Internet
Express Card pot fi utilizate si pentru acces Wi-Fi in peste 40 de locatii
cu acoperire Hotspot Zapp.

S-a lansat si o noua cartela preplatita Zapp Internet Express Card, destinata in principal accesului Wi-Fi.

Pentru un credit de 2 USD, ofera o ora de navigare pe internet si este valabila 24 de ore. Hotspot-urile Zapp
se afla in hoteluri, restaurante
si cafenele situate in principal
pe litoral si in Bucuresti, si pun
la dispozitia utilizatorilor un serviciu flexibil de conectare la internet mobil in banda larga. Accesul este gratuit
in vederea testarii serviciului
pentru o durata de maximum 10 minute pe zi pe computer (un laptop/PDA
va putea sa se conecteze gratuit
in fiecare zi, dar nu mai mult
de 10 de minute).

Pentru a accesa
in continuare serviciul, se pot folosi cartelele preplatite Zapp Internet
Express Card.

Lista hotelurilor
care beneficiaza de Hotspot Zap
Internet Express este actualizata
permanent si poate fi consultata
pe

www.zapp.ro.
Samsung lanseaza un DVD recorder multi-format
Noul DVD recorder HR725 poate citi formatele -R, -RW, precum si DVD-RAM. Datorita functiei de redare si inregistrare simultana, utilizatorul poate urmari un program de pe hard-disk, in timp ce un alt program este inregistrat simultan de la televizor.

Interfata inovatoare HDMI permite transferul informatiilor digitale video
si audio, pastrand maximum
de calitate. In plus, capacitatea
de input direct DV permite
stocarea clipurilor video direct
de pe camera video digitala
pe hard-diskul dispozitivului
si apoi inregistrarea pe un DVD.

Fanii muzicii au si ei partea lor
rezervata, deoarece DVD-HR725
suporta formatele DVD Audio si Super Audio CD (SACD), oferind o redare
optima a sunetului si o calitate
excelenta a experientei audio.
Site-ul saptamanii

http://www.develz.ro/


Develz Online Romania, nou portal romanesc lansat la inceputul lui august, isi propune sa ofere cititorilor sai stiri variate, articole din domeniul IT&C acoperind tot felul de evenimente din domeniile de gaming, hardware, development. Dupa spusele celor care au infiintat site-ul, ei incearca sa ofere “un conglomerat de IT&C intr-un singur loc, imbinand teste jocuri/hardware, ajungand la dezbateri pe tema developmentului software, pe placul novicelui, utilizatorului de rand sau profesionistului in domeniu.”