„Nu este primul caz (intrarea în insolvență a Euroins – n.r.) și este extrem de îngrijorător. Aceste falimente sau insolvențe, reorganizări nu fac decât să ducă la creșterea prețului RCA pentru fiecare dintre români. PSD are soluții, pe care le vom propune întâi și întâi în cadrul coaliției, sperăm să avem acceptul partenerilor de la PNL și de la UDMR, odată ce dispare un jucător de pe piață, el trebuie înlocuit.

Există posibilitatea ca statul român să susțină intrarea pe piață a unui nou jucător, a unui nou asigurator, care să aibă în spate finanțarea statului român și care să regleze cumva prețurile de pe piață.

Vedem în ceea ce privește anul trecut au crescut de exemplu polițele RCA și anul trecut și s-a triplat aproape profitul pe care l-au avut asiguratorii, deși ei se plâng că prețul polițelor RCA este mult prea mic și nu le acoperă cheltuielile”, a declarat Gabriel Zetea.

Prețurile RCA ar trebui plafonate la nivelul de dinainte de majorare

Vicepreședintele social-democraților a spus, de asemenea, că există o discrepanță foarte mare între ce susțin asiguratorii și rezultatele financiare ale acestor agenți economici.

„Eu, personal, nu înțeleg și nici PSD-ul nu are cum să înțeleagă de ce ASF a venit întâi și-ntâi în această lună cu creșterea polițelor RCA și abia apoi începem să discutăm despre plafonare. Nu, plafonarea trebuie făcută la prețurile dinainte și asta este a doua soluție pe care o avem, plafonăm prețurile RCA, pentru că în acest moment este evident că profiturile obținute de aceste companii sunt mult prea mari, în comparație cu posibilitatea de suportabilitate a populației.

Deci intrarea unui nou jucător pe piață, susținut financiar de către statul român, de către băncile de stat, CEC, EximBank și apoi plafonarea prețului RCA, dar la nivelul dinainte de creștere”, a conchis acesta.

Firma de asigurări Euroins nu mai are autorizație de funcționare

Reamintim că, vineri dimineaţă, ASF a decis oficial să retragă autorizaţia Euroins.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, este parte a comunicatului ASF.

Mai multe detalii chiar aici.