Duma de Stat cere recunoașterea republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Kremlinul spune că este împotriva Acordurilor de la Minsk

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost întrebat dacă Vladimir Putin va răspunde negativ la această cerere, însă el a precizat că ”nu există reguli clare în această chestiune. Președintele a primit cererea, a reacționat la ea, a luat-o în considerare”, informează agenția de presă rusească TASS, care adaugă că Dmitri Peskov a precizat că ”recunoașterea acestora nu este în conformitate cu Acordurile de la Minsk”.

El a mai spus că cererea Dumei de Stat arată care este, de fapt, starea de spirit a parlamentarilor și a opiniei publice, spunând că ”președintele a subliniat că este esențial e să ne concentrăm eforturile pe rezolvarea situației din sud-estul Ucrainei și că acest lucru nu se poate face decât prin eforturi pentru a ușura punerea în aplicare a măsurior Acordului de la Minsk”.

În cursul zilei de marți, deputații ruși au votat un apel către președintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoscă independeța teritoriilor separatiteste proruse care luptă împotriva armatei ucrinene din estul Ucrainei.

SUA denunță apelul făcut de Duma de Stat

În cursul zilei de miercuri, Statele Unite ale Americii (SUA) au denunțat apelul Dumei de Stat și spune că recunosșterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei reprezintă o ”încălcare grosolană a dreptului internaţional”, după cum a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

“Punerea în aplicare a acestei rezoluţii ar submina şi mai mult suveranitatea şi integritatea Ucrainei”, a denunţat secretarul de stat american, care a continuat prin a spune că aceasta ”va pune şi mai mult la îndoială angajamentul declarat al Rusiei de a-şi continua implicarea într-o manieră diplomatică pentru a se ajunge la o soluţionare paşnică a crizei” de la frontiera cu Ucraina.

Planul secret al lui Putin la Marea Neagră

Profesorul universitar Ioan Mircea Paşcu a vorbit despre modul în care Rusia se poate folosi de Marea Neagră, având în vedere tensiunile care se tot amplifică. Ce spune fostul ministru al Apărării și ce ar putea înseamna pentru România acest lucru?

Într-un interviu acordat la Antena 3, profesorul universitar Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării şi totodată vicepreşedinte al Parlamentului European a vorbit despre actuala situație din Europa.

Potrivit acestuia, România ocupă un rol extrem de important într-o zonă la fel de importantă, care atrage atenția tuturor puterilor. El a subliniat fapul că așezarea României face ca situația să nu fie una dntre cele mai fericite.

În ceea ce privește atitudinea Rusiei, fostul ministru al Apărării susține că Marea Neagră reprezintă pentru Rusia o rampă de lansare către alte zone, la fel cum a fost și în cazul Siriei.

„Noi ocupăm un loc important într-o zonă extrem de importantă. Astăzi, această zonă este cea care atrage atenţie tuturor, toată lumea e atentă la ce se întâmplă aici, dacă vom avea sau nu vom avea până la urmă un conflict militar între Rusia şi Ucraina.

Suntem, de fapt, aşezaţi pe o falie geopolitică întrre Est şi Vest şi din acest punct de vedere situaţia nu este cea mai fericită, însă este şi o situaţie care permite ca atenţie să se acorde total acestei zone şi de pe urma acestor analize să beneficiem şi noi.

În plus de această chestiune este şi Marea Neagră, care prin evoluţiile din ultimii ani, reprezintă rampa de lansare a Rusiei spre alte zone. Şi lucrul acesta s-a dovedit, şi legat de Siria şi aşa mai departe”, a spus acesta.

Pe de altă parte, el a adăugat că România este chiar la mijlocul acestei zone, lucru care a adus o reechilibrare.

„Importanţa acestei zone este extrem de mare, iar România este situată exact în mijlocul acestei zone. Într-un fel, a avut loc o re-echilibrare pentru că atenţia aliaţilor noştri a fost întotdeauna îndreptată spre partea de nord a flancului de Est. Aşa s-a întâmplat şi cu extindere. Întâi, extinderea s-a făcut în acea direcţie şi după aceea s-au îndreptat spre Sud şi am putut intra şi noi în calcul.

Astăzi are loc această echilibrare, iar înfiinţarea acestui Grup de Luptă condus de Franţa reprezintă o echilibrare a situaţiei comparativ cu zonele din Nord”, a explicat profesorul Ioan Mircea Paşcu, la Antena 3.