Volumul investiţiilor imobiliare în proprietăţi comerciale (birouri, centre comerciale şi logistice) a crescut cu 26% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul trei, până la nivelul de 20,6 mld. euro, potrivit celui mai recent studiu realizat de DTZ.

„Această creştere s-a bazat pe un număr mai mare de tranzacţii importante. La polul opus, cele mai mari pieţe ale regiunii, Marea Britanie şi Germania, au marcat o modestă diminuare a volumelor în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut”, a declarat Magali Marton, head of continental europe and middle east research.

Franţa a înregistrat o creştere de 145%, de la 1,6 mld. euro în T3 la 3,9 mld. euro în T4. Italia, ţările nordice şi Europa Centrală şi de Est au fost de asemenea subiectul unor creşteri importante, deşi de la valori anterioare foarte reduse, volumele ridicându-se la 432%, 113% respectiv 215%. În contrast, volumele din cele mai mari pieţe, Marea Britanie şi Germania, au fost mai reduse în T4 2009, cu o scădere moderată de 7% în Marea Britanie, de la 7,4mld. euro la 6,9 mld. euro, şi de 3% în Germania, de la 3,2 mld. euro la 3,1 mld. euro.

Tendinţa de întoarcere pe pieţele autohtone rămâne

 „În ultimul trimestru, investitorii au continuat să se retragă către pieţele lor de origine, investiţiile străine reprezentând numai 31% din totalul activităţii, faţă de 35% în T3 2009. De la momentul de vârf al pieţei, procentul investiţiilor străine a suferit un declin, de la 52% în 2007, la 45% în 2008 şi 34% în 2009. Acest fapt ne demonstrează că investitorii preferă să caute oportunităţi pe pieţele pe care le cunosc cel mai bine”, a menţionat Marton.

DTZ estimează o revenire a pieţei proprietăţilor comerciale din Europa şi că valoarea capitalului disponibil în 2010 va fi de 106 mld. euro. Potrivit analiştilor companiei, dacă disponibilul de capital nou creat va fi direcţionat către oportunităţi de investiţii, volumul investiţiilor în Europa va avea o creştere spectaculoasă de 80% pe parcursul acestui an.