Nicolae Ciucă vrea să deschidă discuțiile de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina

Nicolae Ciucă a vorbit joi în cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă, derulat la București, în perioada 28-29 septembrie 2023. Aici, președintele Senatului a transmis participanților că România va continua să fie un partener în lupta de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei.

El a afirmat că dorește să obțină „decizia politică de deschidere a negocierilor de aderare” în ceea ce privește aceste două țări.

„Ţara noastră va continua să acorde sprijin activ Republicii Moldova, inclusiv pentru continuarea cursului său european ireversibil.

Este vital să obţinem cât mai curând decizia politică de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova şi Ucraina.

Este foarte clar: o Ucraina mai sigură, o Republică Moldova mai sigură aduc mai multă securitate României”, a declarat Ciucă.

Președintele Senatului trage un semnal de alarmă cu privire la dezinformare

Ciucă a vorbit în cadrul aceluiași eveniment și despre capacitatea de a rezista la activităţile de dezinformare.

În acest context, el trage un semnal de alarmă în ceea ce privește propaganda care vine dinspre Rusia. Potrivit politicianului, ea ar fi permis curente periculoase precum renașterea naționalismului. Președintele Senatului anunță că acesta este un adevărat pericol și pentru societatea românească:

„O componentă importantă a rezilienţei este capacitatea de a rezista la activităţile de dezinformare.

Valul masiv de dezinformare, impulsionat de propaganda care a venit odată cu invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia şi care a permis renaşterea naţionalismului, este un pericol din ce în ce mai mare pentru societatea românească”, a precizat Ciucă.

Politicianul concluzionat vorbind despre necesitatea colaborării dintre state și instituții, dar și despre importanța rezilienței. El îndeamnă statele să lucreze împreună pentru a-și putea proteja cetățenii în fața acestui pericol.

„Este necesar un efort comun al instituţiilor naţionale şi internaţionale, dar şi al cetăţenilor, pentru a contracara efectele tot mai nocive ale dezinformării, care pun în pericol însăşi securitatea statelor.

În concluzie, este clar că rezilienţa este esenţială pentru state şi instituţiile internaţionale. Numai lucrând împreună putem depăşi aceste vremuri complicate şi ne putem proteja cetăţenii”, a concluzionat Ciucă.