Victor Rebengiuc, o copilărie marcată de lipsa tatălui

Drama neștiută a lui Victor Rebengiuc! Marele actor nu a avut o copilărie tocmai ușoară. Părinții lui s-au despărțit când el avea numai trei ani.

Câțiva ani mai târziu, tatăl său avea să moară la Stalingrad. A fost crescut de către bunicii materni, cărora le poartă o deosebită recunoștință.

„Nu am avut tată, dar am avut bunic din fericire. Am fost crescut de bunicii materni. Au fost minunați cu noi, ne-au crescut foarte bine. Au fost oameni simpli, fără origine muncitorească. Erau oameni de la mahala.

Mama mare era o fată frumoasă când era tânără, avea și ceva zestre, o casă. Bunicul era un bărbat superb. Nu l-am moștenit noi, nici eu, nici frate-miu.

Avea mustață, era brunet cu părul creț. A avut cinci copii, patru fete și un băiat. Când nu mai aveau copii de crescut, am apărut noi”, a spus el, invitat în podcastul lui Mihai Bobonete.

El și fratele său au fost crescuți de către bunici

Actorul a recunoscut că a simțit lipsa tatălui în viața sa. În schimb, a avut parte de afecțiunea bunicilor, care s-au implicat total în creșterea lui și a fratelui său. Drept urmare, la patru ani, deja învățase să scrie și să citească.

„S-a ocupat foarte mult de noi. Eu la 4 ani știam să citesc și să socotesc! Bunica mea m-a învățat. Citeam ziarul în mod curent, nu aveam probleme. Ea punea, săraca, când mâncam la prânz, un ziar ca să nu se păteze fața de masă.

Eu, în timp ce mâncam, citeam ce vedeam acolo. Mă certa mereu, ‘nu mai citi, mă, mănâncă acolo!’ iar eu îi spuneam că mănânc, dar tot mai aruncam un ochi.

Știam tot ce se întâmpla în anii ‘40. La un moment dat schimba ziarele, le punea invers. Citeam și așa, că mă obișnuisem oricum”, a povestit acesta.

Mama lui Victor Rebengiuc nu l-a văzut niciodată jucând

Victor Rebengiuc a dezvăluit, de asemenea, care este cel mai mare regret al său: faptul că mama sa nu l-a văzut niciodată jucând.

Din cauză că era singura din familie care avea un venit, nu a putut asista la niciunul dintre spectacolele fiului său.

„Îmi spunea: ‘Tu mori acolo și eu nu vreau să văd!’. Nici într-o piesă nu voia măcar să mă vadă murind. Își iubea copiii, săraca. Avea doi copii.

Muncea foarte mult. La un moment dat, ea era singura care aducea ceva în casă, un salariu. Tata mare nu avea de lucru. A fost greu, greu!”, a explicat actorul.

Cine este Victor Rebengiuc

Victor George Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933 la București, România. Un proeminent actor român de film, teatru, radio, televiziune și voce, el a avut un impact semnificativ în dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești. Pe lângă contribuția sa artistică, maestru este, de asemenea, recunoscut ca activist în societatea civilă.

Victor Rebengiuc și-a dedicat mare parte din viață scenei Teatrului Bulandra din București, unde a interpretat peste 200 de roluri. Recunoașterea la nivel național a venit după rolul său din filmul „Pădurea spânzuraților”, regizat de Liviu Ciulei. Această performanță i-a consolidat statutul în industria cinematografică românească, fiind apoi remarcat pentru apariția sa în filmul „Moromeții” al lui Stere Gulea, din 1986.

Viața sa sub regimul comunist din România i-a oferit o perspectivă critică asupra acestui sistem, fapt reflectat în unele dintre filmele sale din anii ’80, care au fost cenzurate sau chiar interzise. În 1989, Rebengiuc a fost un participant activ la Revoluția Română, fiind printre cei care au intrat în clădirea Televiziunii Române. După evenimente, s-a pronunțat ferm împotriva forțelor care, în opinia sa, perpetuau moștenirea regimului comunist.