Populaţia Rusiei este în scădere, iar unul dintre factori este fumatul, care măreşte numărul deceselor ce nu au cauze naturale. În jur de 44 de milioane din cei 138 de milioane de ruşi fumează, din estimările Guvernului. Mai bine de 400.000 de ruşi mor anual din cauza fumatului.

După ce autorităţile de la Moscova au decis, la 30 martie, închiderea tuturor activităţilor economice „neesenţiale” şi trimiterea lucrătorilor în concediu plătit, industria tutunului din Federaţia Rusă a anunţat că în foarte scurtă vreme ţara va rămâne fără ţigări în magazine.

Importul este interzis

Producţia a fost suspendată în toate fabricile deţinute de cele trei companii care operează în Rusia: Japan Tobacco International, Philip Morris International şi British American Tobacco. Reprezentanţii de la Japan Tobacco International, cu fabrici în regiunea Sankt Petersburg, au declarat agenţiei ruse de presă Interfax că speră în reluarea activităţii până la Paştele ortodox.

Atât agenţia de presă Interfax, cât şi portalul rus de ştiri Fontanka, aduc în discuţie faptul că producţia de țigări nu a fost inclusă în lista „necesităţilor” impusă de guvern în decizia de restructurare a activităţilor economice, în încercarea de a opri extinderea pandemiei coronavirus. Acest lucru, subliniază reprezentanţii celor trei companii producătoare, înseamnă că fabricile de ţigări nu vor putea funcţiona în timpul carantinei.

Cum Federaţia Rusă este supusă sancţiunilor economice şi comerciale internaţionale începând cu 2014, după ce a ocupat peninsula Crimeea şi regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, importul de ţigări din Europa sau din alte state ale lumii fie este interzis, fie este sever restricţionat.

A trecut Pirineii pentru țigări

Un bărbat din Franța s-a rătăcit și a fost salvat de jandarmii montani în munții Pirinei, după ce a încercat să treacă pe jos granița în Spania pentru a cumpăra țigări mai ieftine, informează The Local.fr, care citează AFP.

Bărbatul a plecat cu mașina sâmbătă din orașul Perpignan, din sudul Franței, având ca destinație La Jonquera (Spania), însă a fost oprit la un baraj al poliției și nu și-a putut continua drumul. Drept urmare, a decis să traverseze pe jos lanțul muntos care desparte cele două țări.

„A căzut într-un pârâu, s-a pierdut și a sunat după ajutor”, a anunțat un echipaj al jandarmeriei montane din zonă pe Twitter. A fost nevoie de intervenția unui elicopter pentru a-l salva pe bărbatul „rătăcit, epuizat și care tremura de frig”.

După ce a fost salvat, bărbatul a fost amendat cu 135 de euro pentru că nu a respectat măsurile de izolare. Cetățenii francezi pot părăsi locuința doar pentru a cumpăra alimente esențiale și completând o declarație pe proprie răspundere privind motivul ieșirii.

Mulți oameni din sudul Franței obișnuiesc să treacă granița în Spania pentru a cumpăra țigări, alcool sau alimente, pentru că sunt mai ieftine.