Imagini video dramatice lansate astăzi de antreprenorul și producătorul de film Dragos Savulescu și soția sa Angela Martini arată momentul în care spune că a fost arestat “ilegal” pe insula Mykonos.

Filmată în timp ce cuplul se afla într-o mașină de poliție care depășea viteza, fosta Miss Univers Angela Martini poate fi auzită în videoclip strigând “de ce dracu conducem așa?” ca o cavalcadă de vehicule de poliție, luminile și sirenele care urlă, curse pe străzi.

Încă zguduit de calvarul lor, cuplul de vedete a anunțat astăzi că intenționează să dea în judecată autoritățile din România pentru arestarea a până la 30 de ofițeri pe 8 august. Poliția greacă răspundea la un ordin român de extrădare emis de Curtea de Apel din București, care a trecut săptămâna trecută, Curtea de Apel din Marea Egee din Syros, Grecia a decis că nu are merit și le-a permis să se întoarcă acasă în Italia.

Vorbind astăzi de la casa lor din Milano, domnul Savulescu, în vârstă de 47 de ani, a spus că ce s-a întâmplat a fost terificant și totodată ilegal.

“Nu ar fi trebuit niciodată să trecem prin asta. Ceea ce au făcut autoritățile române a fost terifiant și complet ilegal. România nu a avut dreptul să ordoneze arestarea mea, deoarece știau din iunie că executarea cazului meu a început deja în Italia și, potrivit legii, acest lucru elimină puterea României de a mă aresta. Au mințit poliția din Grecia cu privire la acest lucru, susținând – în mod greșit – că nu începusem încă executarea pedepsei mele. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților din România”, a spus acesta.

Din decizia lor de a da în judecată autoritățile române pentru despăgubiri, el a adăugat că practic alături de soția sa au fost vnați pentru o crimă pe care nu au comis-o.

“Am fost vânati și condamnati de România de aproape 16 ani pentru o crimă pe care nu am comis-o. Pe lângă faptul că am pierdut bani și timp din cauza întregii situații, aceasta ne-a afectat sănătatea, imaginea, afacerea și viața. Vom cere daune grave. Mai mult, este o chestiune de principiu, deoarece nu putem lăsa un stat abuziv să ne distrugă astfel. De asemenea, trebuie să îi încurajăm și pe alții să facă același lucru, pentru că nu suntem singurele victime ale acestui stat, sunt multe, multe altele”, a adăugat el.

Momente fără precedent din arestul ilegal

Videoclipurile lansate astăzi de cuplu surprind seara arestării la un restaurant de pe malul mării din Mykonos, unde plecaseră la cină cu prietenii. Primul – filmat cu doar 30 de minute înainte de arest – arată-o pe doamna Martini pozând jucăuș pentru soțul ei în timpul unei plimbări romantice pe plajă, fără să știe că poliția se pregătea să se arunce pe ei.

Al doilea îl arată pe domnul Savulescu și soția sa îngrozită fiind conduși cu viteză la secția de poliție din Syros, înconjurata de trei ofițeri în mașină și urmati de alte mașini și motociclete de poliție. Pe fondul haosului, doamna Martini poate fi auzită liniștindu-l pe soțul ei că a chemat deja avocații lor.

Ulterior, Savulescu a petrecut două zile sub arest înainte de a fi eliberat, în așteptarea unei ședințe judecătorești care a avut loc miercurea trecută. Chiar dacă deținea documente din Italia care arătau că poate călători liber, acțiunea autorităților române a însemnat că a fost obligat să rămână pe insulă până săptămâna trecută, locuind în locuințe închiriate.

El susține că România a exercitat presiuni asupra poliției grecești pentru a efectua arestarea, chiar dacă ordinul de extrădare a României a dispărut, fiind respins deja în Italia în 2019. Interpol a aplicat și măsuri provizorii la dosarul lui Savulescu, eliminând efectiv accesul la acesta, a spus el.

În ceea ce privește acuzațiile inițiale din România, legate de un caz de restituire a terenurilor din 2005, în care a fost condamnat în 2019 la 5 ani și 6 luni, Savulescu a adăugat că este vorba de ilegalități.

“Sustin cu putere inocența și condamnarea mea a fost profund ilegală”, a spus acesta.