O ajustare sau mărire de taxe va fi imposibil de evitat, avertizează Dragoș Anastasiu

Dragoș Anastasiu a explicat că orice antreprenor serios, guvern sau ministru de finanțe responsabil trebuie să aibă mai multe scenarii pregătite: „planul bun”, „planul mediu” și „planul rău”.

Acesta a adăugat că „planul rău” presupune faptul că statul român se va împrumuta tot mai greu, nu va reuși să absoarbă fondurile europene și va avea dificultăți în a încadra banii în buget. În acest scenariu, taxele vor fi majorate nu pentru a elimina inechitățile, ci din disperare, ceea ce va duce la o scădere a economiei.

„Orice antreprenor serios, orice guvern serios, orice ministru de finanțe serios are și «planul bun», «planul mediu», și «planul rău»”, a explicat Dragoș Anastasiu, adăugând că „«planul rău» este că statul român se va împrumuta din ce în ce mai greu, că nu vom absorbi fondurile europene, că nu vom avea bani la buget, că vom mări taxe într-o disperare – adică nu vom mări taxe logic – să eliminăm inechitățile – vom mări taxe din disperare. Asta înseamnă reducerea economiei, per total”, a declarat el la Digi24.

Întrebat dacă vreunul dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale va putea evita creșterea taxelor, antreprenorul a răspuns că „va fi foarte greu. Dacă am fi mișcat de anul trecut și am fi făcut ce ar fi trebuit să facem în primele patru luni ale anului, cred că erau șanse bune să evităm mărirea de taxe”.

Dragoș Anastasiu a concluzionat că „va fi cu siguranță o cel puțin o ajustare de taxe, acolo unde chiar este necesar”.

Dragoș Anastasiu
Dragoș Anastasiu

Avertismentul lui Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR

Recent, și Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, a atras atenția că, odată cu formarea noului guvern, românii ar putea face față unor creșteri ale taxelor și impozitelor.

Rădulescu a menționat că deprecierea monedei naționale continuă, dar rămâne moderată, aproximativ 1,2%, și pare să se stabilizeze sub nivelul de 5,1 lei pentru un euro. El a subliniat că, în perioade de tensiuni pe piață, fluctuațiile pot depăși limitele susținute de fundamentele economice.

„Este în continuare o depreciere, dar nu foarte amplă. Tot cam undeva pe la 1,2%, ca și ieri, și pare să se stabilizeze undeva sub 5,1; dar să știți că întotdeauna când piața este tensionată, există tendințe de a se mișca mai tare decât ar conduce-o datele fundamentale”, a declarat acesta la Digi24.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat că piața românească se află într-un proces de ajustare către un nou echilibru, în contextul unei tensiuni crescute. El a subliniat că o depreciere de peste două puncte procentuale într-un interval de doar două zile reprezintă un fenomen neobișnuit pentru România, spre deosebire de piețele din Ungaria sau Polonia, unde astfel de fluctuații sunt mai frecvente. Oficialul a adăugat că rămâne de văzut când va fi atins acest echilibru și care va fi nivelul la care se va stabiliza. Mai multe puteți citi aici.